IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стойнев: Коментират се дългосрочни договори между бизнеса и АЕЦ "Козлодуй"

Правото на такива договори ще имат големи производители, но това няма да засегне интересите на малките компании, убеден е икономическият министър

10:41 | 02.07.13 г. 8
Стойнев: Коментират се дългосрочни договори между бизнеса и АЕЦ "Козлодуй"

Бизнесът не трябва да се притеснява, че цялата евтина енергия, произвеждана от АЕЦ „Козлодуй“, ще бъде изнесена, заяви в ефира на БНТ министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Той коментира, че централата е „строена с парите на българите“ и те трябва да могат да се възползват от нея.

Министър Стойнев защити и исканията на бизнеса за дългосрочни договори между ядрената централа и големите промишлени производители. „Те трябва да имат сигурност и предвидимост, а не да подписват договори за три месеца или година“, допълни той.

Според него това са големи компании, с които се водят разговори, и въпреки дългосрочните договори, те няма да бъдат поставени в по-изгодни положения спрямо по-малките фирми, които няма да имат достъп до енергията от АЕЦ „Козлодуй“.

„Това са български предприятия, които наемат огромно количество работна ръка и е важно да имат предвидимост“, заяви категорично Стойнев.

Що се отнася до дългосрочните договори с американските централи обаче Стойнев смята, че първо ще трябва да се водят разговори. Така той обясни решението си да спре договор с консултант, който да направи анализ на ситуацията. За него в министерството има достатъчно подготвени специалисти, които могат да дадат оценка за договорите и на базата на нея да се стигне до преговори с инвеститорите.

„Защо е необходимо да се изхарчат 2 млн. лева на българския данъкоплатец?“, попита той и заяви, че ще има диалог с компаниите.

Драгомир Стойнев каза още, че от миналата пролет, при положение, че строителството на АЕЦ „Белене“ е било замразено, са сключени договори за строителен надзор. „Този, който ги е подписал, ще си понесе вината“, заяви министърът и допълни, че много скоро ще стане ясно чии подписи стоят под тези документи.

Не случайно се виждат бизнесмени и представители на бившето служебно правителство по протестите, заяви Стойнев. Според него причината за това е, че новото правителство слага "край на далаверите в енергетиката".

До 30 юни трябваше да бъде разделена мрежата от оператора – Електроенергийния системен оператор (ЕСО) и Националната електрическа компания (НЕК) и само предупредих, че има опасност от глоба от страна на Европейската комисия (ЕК), обясни още министърът по повод изявленията му в неделя.

Тогава енергийният министър съобщи за тежкото финансово състояние на НЕК, чиито задължения са близо 1,9 млрд. лева

Стойнев защити назначенията в министерството и енергийните дружества с обяснението, че нито едно от тях не е политическо, а са назначавани експерти. Той посочи за пример зам.-министърът Иван Айолов с 37-годишен стаж в системата. Георги Христозов също е професионалист в областта на енергетиката, дори и да е бил съден за валутни престъпления преди 1989 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
edin zabluden audito
преди 10 години
Кои нагласени протести визираш????????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 10 години
Успокоява назначените капиталисти, че за тях ще има евтин ток освен за износ. За Иван и Хасан дума не става. Те издържат и на скъпия явно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
aldy
преди 10 години
Този, който ги е подписал, ще си понесе вината, заяви министърът и допълни, че много скоро ще стане ясно чии подписи стоят под тези документи.===Ами НЕИЗВЕСТЕН ИЗВЪРШИТЕЛ. Аз ли да ви отварям очите или гусина Цацов?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
edin zabluden audito
преди 10 години
класическо изказване:"........Георги Христозов също е професионалист в областта на енергетиката, дори и да е бил съден за валутни престъпления преди 1989 година."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
sdk
преди 10 години
тези лъжец как има наглостта да се показва още пред медиите ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
naso_fr
преди 10 години
Тия цоциалисти да пооткраднат това онова за няколко месеца и да се махат БЕЗ ДА ПИПАТ НИЩО!Цоциалист в икономиката е като пиян, мръсен просяк в операционната!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
mick
преди 10 години
Значи назначените бизнесмени ще плащат евтино за ток. А останалите потребители ще трябва да си купуват само от скъпата ел. енергия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още