IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Софийска градска прокуратура иска отстраняването на Христозов от БЕХ

С решение на енергийния холдинг днес Христозов беше назначен и за член на Борда на директорите на АЕЦ "Козлодуй"

20:55 | 26.06.13 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Софийска градска прокуратура иска отстраняването на Христозов от БЕХ

Софийска градска прокуратура е изпратила прокурорско постановление до министъра на икономиката, енергетиката и туризма Драгомир Стойнев за незабавното отстраняване и отнемането на достъпа до класифицирана информация на члена  на Борда на директорите на Българския енергиен холдинг Георги Христозов, научи БНТ.

След извършена предварителна проверка държавното обвинение е установило, че Христозов е осъждано и реабилитирано лице. На сайта на Софийската градска прокуратура е записано, че преписката в момента е "за решаване при прокурор". Проверката обаче продължава и затова няма повече подробности по казуса.

От Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) потвърдиха, че са получили постановление 3457 от 2013 година.

"В него се изяснява ситуацията с получено разрешение за достъп до класифицирана информация – ниво „Поверително“ на Георги Христозов като Изпълнителен директор на ТЕЦ „Марица Изток 2“, което е издадено на 14.02.2010 г. и е с петгодишен срок на валидност", заявяват от министерството и припомнят, че Георги Христозов към момента не е Изпълнителен директор на дружеството.

Припомняме, че на 18-и юни министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев направи промени в ръководството на Българския енергиен холдинг. Без много уточнения от МИЕ съобщиха, че се отстранява Михаил Андонов, както и Божан Стоянов и Тодор Шопов. На другия ден икономическият министър разясни, че отстраняването на Андонов е заради делото срещу него, заради което той е загубил достъпа си до секретна информация.

Веднага след назначението на Христозов се появиха съмнения, че той също няма да може да получи достъп до класифицирана информация. Според Закона за защита на класифицираната информация осъждано и реабилитирано лице не може да има какъвто и да е достъп. Това е записано в чл. 40 от Закона за защита на класифицираната информация.

Преди 1989 година Христозов е осъждан за валутни измами, а след това и реабилитиран. Това е видно от свидетелството за съдимост на бившия шеф на ТЕЦ "Марица Изток" 2.

От МИЕ обаче коментират, че компетентността по отнемането на достъпа е на служителя по сигурността в топлоцентралата, който го е издал, а не на министъра на икономиката и енергетиката.

По-рано днес Георги Христозов беше назначен и за член на Съвета на директорите на АЕЦ "Козлодуй". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Това правителство наистина се оказа по голо от царя!Да си заминава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 2
jelenski
преди 10 години
Крайно време е да заработи правителството. ГЕРБ не могат да преживеят загубата и сега се чудят какво да измислят само и само да му пречат да работи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
В началото на следващата седмица главният прокурор Сотир Цацаров ще поиска сваляне на имунитета на депутата от ДПС Щерьо Щерев. Той заяви, че е изненадан и сам ще се откаже за депутатската си защита.Искането до парламента за имунитета му ще бъде изпратено в понеделник или във вторник."Обвиненията засягат пране на пари, финансови престъпления и най-общо са свързани с незаконни трансфери на голямо количество средства с неизяснен произход в чужбина", каза Цацаров.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Още един ярък пример на "високия експертен потенциал" на БСП и на правителството на Орешарски. Осъден 2 пъти за валутни измами да бъде издигнат за шеф на БЕХ. Такива престъпници се слагат само за да съсипят подобни държавни предприятия и структури с престъпления.Изглежда БСП и ДПС искат да окрадат, унищожат и фалират абсолютно всичко преди фактически да подадат оставка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
polki
преди 10 години
вече не останаха "чисти" комунисти и турци които да бъдат назначени на държавни длъжности ................. след всяко второ назначение следва оттегляне и извинение"извинисебе, извинисебе, чуваш ли какво ти казвам"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 0
trendline
преди 10 години
То и в енергетиката е като в съдебната система - посочат някой за началник и хоп излиза че е е "оакан до ушите".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още