IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България не изпълни задълженията си за либерализацията на енергетиката

НЕК е във критично състояние, а в АЕЦ "Козлодуй" са провеждани търгове с нарушения, твърди енергийният министър Драгомир Стойнев

14:57 | 30.06.13 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Стойнев: Акциите на ЕСО не са вписани в полза на БЕХ. <em>Снимка: БТА</em></p>

Стойнев: Акциите на ЕСО не са вписани в полза на БЕХ. Снимка: БТА

България не успя да изпълни изискванията за прилагането на Директивата за енергетиката, призна в извънредна пресконференция министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Днес изтече крайният срок за разделянето на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) и Националната електрическта компания (НЕК).

Санкциите ще бъдат  300 хиляди лева на месец, това са реално 2 хиляди минимални пенсии,  заради това, че някой нарочно е искал да блокира системата, изчисли Стойнев

Припомняме, че в началото на годината Европейската комисия заведе две дела в Европейския съд - заради частично прилагане на Директивата за електроенергията и Директивата за пренос на природен газ. За всяко едно от тези нарушения санкциите обаче бяха обявени в размер на 8 448 евро на ден или 253,4 хил. евро на месец.

Директивите трябваше да бъдат приложени още през 2011 година. Съобщението за неизпълнение на задълженията ни като член на ЕС стана причина за уволнението на предишния председател на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев. Мотивите бяха, че той не е подготвил разделянето на двете дружества.

Тогавашният енергиен министър Делян Добрев коментира, че започват действия за скорошно изпълнение на изискванията.

„На този етап разделянето на ЕСО от НЕК е невъзможно, тъй като акциите на ЕСО не са вписани в полза на БЕХ, въпреки, че още в края на месец април тази година, те са отписани от НЕК", разкри днес Драгомир Стойнев, цитиран от агенция "Фокус".

Според него не са предприети действия за прехвърлянето им и един месец по този казус "ние сме в безтегловност".

"С протокол на съвета на директорите на БЕХ от 27 май 2013 г., т.е. от два дни преди встъпването ми в длъжност на министър на икономиката и енергетиката, е променен уставът на ЕСО и е освободен тогавашния съвет на директорите, което реално е блокирало цялата процедура. Тази отговорност изцяло се носи от служебния кабинет”, заяви още Стойнев.

Задълженията на Националната електрическа компания в момента са 1,9 млрд. лева и дружеството се намира в критично финансово състояние. Това обяви на брифинг министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев точно месец след встъпването му в длъжност.

По думите му от тази сума НЕК дължи към Българския енергиен холдинг 755 млн. лв., към АЕЦ "Козлодуй" - 320 млн. лв, към топлофикационните дружества - 60 млн. лв., заводските централи -40 млн. лв., ВЕИ-производители - 110 млн. лв. и други. 

Сред направените от министъра днес разкрития е, че в АЕЦ "Козлодуй" са провеждани търгове без предварително обявена долна граница и така са договаряни цени от порядъка на 55 лв. на Мвтч, а реално би следвало да бъдат 67 лв. Така по думите му определени фирми - търговци, които изнасят нереално евтин ток от България, са печелили на гърба на обикновения гражданин.

По разпореждане на Стойнев търгът е спрян. Според него централата трябва да продава на една и съща цена електроенергията си за вътрешния и за външния пазар, т.е. на пазарен принцип.

Министърът е разпоредил да бъде спрян и друг търг - на стойност 2 млн. лв. за избор на консултант за извършването на консултантски услуги по изготвянето на анализ на дългосрочни договори на НЕК за изкупуване на електроенергия от американските централи ТЕЦ "AES Гълъбово" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица изток 3".

По думите на Стойнев Валентин Николов в качеството си на председател на СД на БЕХ е подписал договор за възлагане на управление на БЕХ с тогавашния изпълнителен директор Михаил Андонов. Според договора Андонов има право да се разпорежда с дълготрайните материални активи на БЕХ в размер на 10 процента, без да иска разрешение от Съвета на директорите на дружеството.

"Това е прецедент - това не се е случвало никога. На практика това му дава възможност да продаде всички язовири и каскади на НЕК. Защо служебният министър Асен Василев не е реагирал. Дори министърът на икономиката и енергетиката няма такива права", каза още Стойнев.

Министърът на икономиката и енергетиката е възложил проверка на договора на строителния надзор на АЕЦ "Белене", който е в размер на 2 млн. евро. Договорът е сключен по време на служебния кабинет, при положение, че строителството на АЕЦ "Белене" вече е било замразено, посочи Драгомир Стойнев.

Той смята още, че ДКЕВР трябва да обърне внимание на т. нар. добавка Трайков, защото тя ощетявала всички потребители и най-вече стопанските. Според нея всеки потребител на мрежи средно и ниско напрежение плаща такса достъп върху инсталирана мощност, а не върху това, което реално е потребил, обясни министърът.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 17 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
"Георги Желязков, 01 юли 2013 18:01Европейската комисия (ЕК) категорично отрече, че от днес на България й се начисляват всеки ден по 9000 лв. глоба. На пресконференция вчера икономическият министър Драгомир Стойнев заяви категорично, че санкцията се налага от ЕК, защото предишните правителства не са разделили Националната електрическа компания (НЕК) и Електроенергийния системен оператор (ЕСО)." От малък са го научили да лъже новия министърчо!:D :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 22 rate down comment 1
naso_fr
преди 10 години
За пореден път се убеждавам, че от БСП са партията на най-тъпите и незапознати хора. Тези не разбират ли че в момента всеки млад мъж говори с баба/дядо си и ги убеждава никога повече да не гласуват за тях. А тия всеки ден дават добри примери за това защо никога повече да не са в политиката...Г-н министър, 1 месец вие сте в безтегловност защото чакате някой друг да ви свърши работата? Вие въобще осъзнахте ли за този месец къде сте и каква позиция заемате?Също така да се крещи с/у служебното правителство е поредния автогол, глупави ***. Вие не разбрахте ли, че хората на драго сърце биха върнали служебния кабинет на мястото на ГЕРБ/БСП/и другите комунисти? ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 31 rate down comment 4
mktmkr
преди 10 години
Аз си мислех, че след Петър Димитров няма как да сложат по-голям "експерт" на този пост, но другарите отново подобриха рекорда по неадекватност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 26 rate down comment 4
abdul
преди 10 години
хахаха стойнев, *** си кат гадулка... И ся ко праим ? Ще го бутаме ли ? Кое ли ? знаетееее.... едно си баба знае едно си баба бае.. а на избирателя на всеки 20 годинки му се напомня и набива в тимберицата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 25 rate down comment 4
STRAHO
преди 10 години
Кои бяха тези които проглушиха ушите ни за контролиран вот!? А кои го практикуват? Така е и за всичко което говорят за другите! НАГЛИ до безобразие! :D Няма и час и има поредно потвърждение на думите ми.16:17, 30.06.2013 "Прекъснаха схема за контролирано гласуване, шефът на ДПС е забъркан в нея"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 26 rate down comment 4
STRAHO
преди 10 години
16:17, 30.06.2013"Тия когато говорят са адски искрени! Ама каквото и да кажат за някой друг трябва да се разбира като самоописание и признание за престъпните им действия срещу собствения им народ!"..."Прекъснаха схема за контролирано гласуване, шефът на ДПС е забъркан в нея"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 24 rate down comment 9
STRAHO
преди 10 години
Слагайте минуси слагайте! ха ха ха ..ще мине време и резултата ще лъсне! Ще видите кой ял и пил и кой платил! :D ..после поредната въртележка ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 28 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Значи някой си мисли че държавата е на самотек защото артистите са забравили да направят елементарни неща, или капацитета им и за това не стига??Неее! И тук си признават: "някой нарочно е искал да блокира системата"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 31 rate down comment 12
STRAHO
преди 10 години
Ха ... !!!!!! Направо "паднах от коня"! Ами добър ден. Нали затова са те сложили там, за да потулиш безобразията на собствената си партия! Тия когато говорят са адски искрени! Ама каквото и да кажат за някой друг трябва да се разбира като самоописание и признание за престъпните им действия срещу собствения им народ! Направо да зяпне човек когато гледа НАГЛОСТТА им!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 3
diado mrass
преди 10 години
- Ако е истина, предлагам да се назначат на щат към всяко енергийно дружество по един прокурор и дежурен съдия ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още