IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите извадиха добавките за "цветна" енергия от таксата за пренос

Мярката ще "отпуши" износа и ще донесе 1,5 млрд. лева в бюджета, според вносителите

10:58 | 28.06.13 г. 4
Депутатите извадиха добавките за "цветна" енергия от таксата за пренос

В нарушение на приетия преди дни правилник за дейността на 42-то Народно събрание депутатите гласуваха промените в Закона за енергетиката на второ четене. Късно снощи парламентарната комисия по енергетика гласува на второ четене текстовете.

Според правилника за дейността на парламента при това положение законопроектите трябва да бъдат разглеждани на второ четене в пленарната зала най-малко след 24 часа. Този срок не беше спазен.

От парламентарната трибуна и председателят на Народното събрание Михаил Миков призова за бързо обнародване на закона в Държавен вестник и апелира президентът Росен Плевнелиев спешно да прецени законопроекта и спешно да издаде указ за приемането му. 

"Днес се извърши едно добро дело за индустрията и българския народ", заяви пък министърът на енергетиката Драгомир Стойнев. Той гарантира, че цената на тока няма да се повиши за индустрията, а ще се подобри животът на българския народ.

Обяснението беше нуждата от бързи промени в енергетиката. Повечето текстове бяха приемани при пълно единодушие от депутатите и при липса на изказвания и коментари. Сред тях са за удължаване на ценовия период до 31 юли 2013 година, за изваждането на добавките за „зелена“ и „кафява“ енергия от таксата за пренос, компенсиране на разходите за изкупуване на енергия от възобновяеми източници.

При гласуването на текста за изваждане на добавките от таксата за пренос ще се отпуши износа и това ще донесе между 1 и 1,5 млрд. лева в бюджета, обясни вносителят на поправките Явор Куюмджиев. Таско Ерменков  от "Коалиция за България" пък допълни, че с повишаване на износа ще бъдат решени икономическите проблеми на мините.

Промените касаят и излизането на свободния пазар на компании, ползващи ток със средно напрежение. Според промените това ще стане след като всички доставчици от последна инстанция ще купуват електрическата енергия от обществения доставчик – НЕК. Вносителите предвиждат това да става по свободно договорени цени.

Припомняме, че от 1 юли на свободния пазар излизат повечето компании, като стъпка за либерализиране на пазара. Те ще трябва да купуват енергия от производители на енергия, а крайни доставчици, които на този етап ще бъдат електроразпределителните дружества, ще бъдат резервен вариант при фалит на производител. Трите дружества са подали искане за даване на лицензия за такъв доставчик, а решение предстои до дни.

Министърът на енергетиката ще има право да нарежда на производителите да включват заявени за резерв мощности. По този начин ще бъде компенсирано намаляването на студения резерв. „Самото намаляване на студения резерв ще намали разходите на енергийния сектор със 150 млн. лева“, заяви депутатът от БСП Жельо Бойчев.

Новите моменти в Закона за енергетиката са още и продажбата на енергията от когенерационните мощности – производителите първо ще трябва да използват енергията за собствените си нужди, а останалите мощности да бъдат продавани на договорените преференциални цени. Така ще бъде прекратена практиката заводите да продават скъпо своята енергия и да договарят по-ниски цени от производителите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 8 rate down comment 4
deant
преди 10 години
Ами аз преди не случайно цитирах конкретните промени, но никой не се нае да ги тълкува. Лично аз оставам със същото впечатление, с малката разлика, че те искат да смъкнат вътрешните цени с 5%. Което не се връзва. Или бързат да фалират или ще прехвърлят всичко на бизнеса (да е жив и здрав)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 8
Tony
преди 10 години
Ако съм на мястото на президента, ще върна закона, защото не са минали 24 часа между двете гласувания!Ще го направя, защото ако го пусна, ще бъда един "съучастник" в мафиотските номера на бсп.Разбира се, че ако го спра, бсп ще каже, че тока няма да се намали, защото президента не го одобри, но бих поел такава отговорност!Все пак, процедурите трябва да се спазват!!!Ние за това се борим!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Може и по-лошо от само прах в очите да е.Аз пак питам - това не означава ли че целите стойности на добавките ще останат само в сметките на българските потребители?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 10 години
Вие наистина ли вярвате, че това ще се случи. Аз съм убеден, че това просто няма да стане. Всичко е прах в очите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още