IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите приеха промените в Закона за енергетиката

Мерките трябва да "отвържат" ръцете на енергийния регулатор за намаляването на цената на тока, убедени са вносителите

11:59 | 21.06.13 г. 2
Депутатите приеха промените в Закона за енергетиката

 С пълно единодушие, със 104 гласа „за“, депутатите приеха на първо четене законопроекта за промяна на Закона за енергетиката, внесен от депутата от Коалиция за България Явор Куюмджиев. С 96 гласа предложенията по същия закон на Делян Добрев и Искра Фидосова бяха отхвърлени.

Промяната предвижда търгове за закупуване на т.нар. „студен резерв“, както и защита на крайните потребители и осигуряване на баланс между производството и потреблението на вътрешния пазар. Целта е Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да може да започне стъпки за намаляване на цената на тока. 

Законопроектът, внесен от ГЕРБ, пък предвиждаше изборът на членовете на ДКЕВР да става от депутатите, както и да се прави регулярен одит на дружествата в сферата на енергетиката. Тези текстове обаче не получиха одобрението на депутатите.

Припомняме, че бившите управляващи напуснаха залата и не участват и в днешното заседание на 42-то Народно събрание. 

Няма никакви пари в системата на енергетиката, заяви отново енергийният министър Драгомир Стойнев по време на дебатите. Той предупреди, че започва сериозен натиск срещу депутатите и да мислят за хората, а да не се поддават на икономически интереси.

"Гласувайки за този закон, ще можете да застанете пред хората и ще може да им обясните, че има промяна и те ще ползват евтината енергия от АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица Изток 2“. Когато се срещате с хората, ще можете да обясните, че „тази евтина енергия ще влезе в домовете им“, заяви министърът от парламентарната трибуна.

Депутатът от „Атака“ Станислав Станилов поиска имената на сключилите неизгодни договори и те да бъдат „вкарани в затвора“. Дългосрочните договори, които не са изгодни за България, могат да бъдат развалени в съда, убедени са депутатите от Атака. По време на дискусиите за промените в Закона за енергетиката Павел Шопов заяви, че в момента се правят промени, които „изстискват“ държавните дружества.

Минчо Минев от „Коалиция за България“ посочи още, че мерките не са „животоспасяващи, а болкоуспокояващи“ и поиска да бъде върната енергийната независимост на България, припомняйки неоснователното затваряне на първите четири блока на АЕЦ „Козлодуй“.

По време на дискусията Рамадан Аталай от ДПС припомни, че заради лошите икономически решения в последните години енерегетиката е в колапс. Не само хората, но и предприятията не могат да си платят сметките. Именно заради енергийната бедност е необходима промяната в закона, допълни още той.

Промените ще постигнат и по-голяма прозрачност на ценовата рамка и за промяната на цената на електричеството. Аталай коментира още, че в момента няма прозрачност при определяне на цената на студения резерв, но в законопроекта има и неточности в това отношение и поиска промяна и уточняване между първо и второ четене на закона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
v_tin
преди 10 години
Защо ли имам някакъв спомен че мариците 1 и 3 бяха подписани от станишев а погледнете на каква цена продават http://***.dker.bg/pagebg.php?P=401&SP=402
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 11
jelenski
преди 10 години
Първите мерки, които правителството взема са в наш интерес. Видяхме, че е лесно да го изгоним, но после следват хаос, разходи за избори, а след тях- пак старите муцуни. Така че нека дадем толеранс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още