IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентарната енергийна комисия прие на второ четене промените в енергийните закони

Индустрията настоява президентът да спре поправките, опасява се, че предприятията ще платят скъпите "цветни" добавки за сметка на отпушения износ на евтин ток

21:57 | 27.06.13 г. 3
Парламентарната енергийна комисия прие на второ четене промените в енергийните закони

Парламентарната комисия по енергетика гласува на второ четене на днешното си заседание промените в Закона за енергетиката, които трябва да “отвържат” ръцете на енергийния регулатор за намаляването на цената на тока, в присъствието на икономическия министър Драгомир Стойнев и председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Анжела Тонева.

Вносителите на промените настояват, че в закона се въвеждат гаранции за защита на крайните потребители и осигуряване на баланс между производството и потреблението на електрическата енергия. Предвиждат се и търгове за закупуване на т.нар. „студен резерв“, предаде агенция “Фокус”.

Същевременно членовете на комисията подкрепиха и промените в Закона за възобновяемите енергийни източници, с които се премахват “зелената” и “кафявата” добавки от цената за пренос.

Междувременно неправителствени организации от енергийния сектор предупредиха, че заради законовите промени, с които се цели намаляването на цената на електричеството с 5 на сто от 1 юли, ще се задълбочи дефицитът в електроенергийната система.

Експертите определиха действията на управляващите в енергийния сектор като прибързани и коментираха, че проблемите няма да бъдат решени, а задълбочени.

Същевременно днес индустриалните предприятия поискаха от президента Росен Плевнелиев да спре промените в Закона за енергетиката.

Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК), Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ) и Българската минно-геоложка камара (БМГК) изпратиха писмо до Плевнелиев, което е адресирано също така до председателя на парламента, до икономическия министър и до главния прокурор, в което предупреждават, че промените се правят без каквато и да била оценка на въздействието им.

Бизнесът подчертава, че законодателите не са се съобразили и с препоръките на международните институции, които вече направиха одит на енергийния ни сектор. Индустрията се опасява също така, че след като се отпуши износът на евтина енергия, скъпите “цветни” добавки ще бъдат за нейна сметка.

Според предприятията в организациите провеждането на “непрозрачна и погрешна политика ще доубие българската енергетика, ще доразруши българската индустрия, ще ни лиши от икономическа и социална перспектива”, както и ще се отрази зле на битовите потребители на електричество.

След заседанието на комисията министър Драгомир Стойнев съобщи, че е запознат с исканията на бизнеса. Той уточни, е проведена среща с президента, на която той е бил уверен, че цената няма да се увеличи за високо и средно напрежение.
Министърът отново посочи, че цената на тока за бизнеса няма да се повиши.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:42 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Сбърках милиарда с милиона, но карай, все тая!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Яааа, щом ГЕРБ имат да "плащат"на 10 000x50=500 000, та то половин милион за един ден, умножено по 20 дена, става 10 000 000!!!Някакви си десет милиарда за три седмици!А Кокошарски ще взема заем от СБ! Да беше се обадил на ГЕРБ, те щяха да му дадат безлихвен заем!...................................................................................................................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
jelenski
преди 10 години
Време е правителството да функционира, за да осигури оцеляване на обикновените хора. Сега протестите са финансирани от монополистите и ГЕРБ, на които сега им се нарушават потоците за крадене
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още