IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството преговаря за неизгодните договори в енергетиката

На обществения съвет към МИЕ започнаха дискусиите за промените в Закона за енергетиката

16:41 | 21.06.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Правителството преговаря за неизгодните договори в енергетиката

Започнаха преговори с голяма част от производителите за преразглеждане на неизгодните за страната ни договори в сектора на енергетиката. Това обяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. 

Според него преразглеждането не може да стане изведнъж, макар че по европейското законодателство дългосрочните договори могат да бъдат обявени за нищожни. Темата за дългосрочните договори за изкупуване на енергия беше повдигната по време на Обществения съвет в Министерството на икономиката и енергетиката.

Основната тема бяха промените в Закона за енергетиката.

Преди началото на дискусиите Явор Куюмджиев запозна участниците в Обществения съвет с мерките, които са заложени в промените в Закона за енергетиката. Текстовете бяха одобрени на първо четене в пленарната зала днес, но вносителят Куюмджиев заяви, че между първо и второ четене могат да бъдат направени промени.

Рамадан Аталай, който е председател на парламентарната комисия по енергетика, призна, че поправките в закона са правени без оценка на въздействието, но оправда това с необходимите спешни мерки за спасение на сектора. 

По време на дискусиите в министерството се появиха опасения, че таксите и добавките няма да се махнат, а само ще бъдат „скрити“ от очите на хората. Това не решава проблема, смята представителят на гражданските сдружения Мариана Христова.

Огнян Винаров предупреди от своя страна, че има опасност евтината енергия да бъде изнесена, а в България да плаща скъпата. Според него и някои от промените не са в съзвучие с европейското законодателство.

От КТ „Подкрепа“ директно поискаха нов закон, а не само поправки в сектора на енергетиката. Трябва смяна на алгоритъма, отчете представителят на синдиката  Ангел Божилов. Той коментира, че трябва да се прецени състоянието на заобикалящите ни пазари, защото ние не сме изолирана система.

Положителни са мерките за намаляване на „студения“ резерв и за фонда за въозобновяеми енергийни източници, в който да се включат средствата от продажбите на квоти за емисии. Това обобщение направи представителят на Българската федерация на индустриалните енергийни потребители Константин Каменов по време на заседанието на Обществения съвет в Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ).

Каменов обаче опроверга данните на Стойнев, представени по-рано днес в Народното събрание, според които потреблението на индустрията е 30%, а останалите 70% от произведената енергия се пада на битовите потребители.

Според Каменов потреблението на индустрията действително е 30%, но на домакинствата не е 70%, а 39%. Останалото потребление се пада на сектора на услугите и малките и средните предприятия, което по същество също е промишлено потребление.

Представителят на големите индустриални предприятия обаче потвърди намалението на потреблението от страна на индустрията – по данни на НСИ за последните години то е в размер на 5 на сто. Битовото потребление пък расте с между 3 и 5% всяка година.

ЕРП-тата не са виновни за скъпия ток

В крайната цена на електрическата енергия едва 10% зависят от електроразпределителните дружества, заяви по време на заседанието представителят на дружествата Пламен Стефанов. Той коментира, че няма и занижен контрол на тяхната дейност. „През последните 10 месеца не се сещам коя институция не ни е проверявала“, заяви още той.

Стефанов посочи, че електроразпределителните дружества са дали вече своя резерв – намаляването на цената на тока на 5 март стана изцяло за тяхна сметка. Дружествата тогава субсидираха ВЕИ-производството и са загубили 100 млн. лева.

От ВЕИ секторът пък възроптаха, че новият закон предполага, че Електроенергийния системен оператор (ЕСО) ще има право да ограничава работата на централите им. Това противоречи на европейското законодателство. От ЕСО пък отговориха, че не те са направили това предложение, а практиката го налага.

Преди началото на дискусиите от ДКЕВР показаха графика за включените мощности за производството на енергия от възобновяеми източници. Според данните през 2011 година те са били 163 мегавата, а към края на 2012 година са вече 975 мегавата. Относително постоянни остават вятърните мощности и водните централи. Ръст има по отношение на фотоволтаичните централи. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 2
panther
преди 10 години
Стойнев е абсолютно прав, а Каменов е ***, (както повечето шефове на бизнес организации в България).30% потреблението на индустрията.70% е потреблението на домакинства, обществени сгради и търговия (които никакъв продукт не създават).Източник: http://***.nsi.bg/ORPDOCS/Energy-6.1.OEB.xls
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Според Каменов потреблението на индустрията действително е 30%, но на домакинствата не е 70%, а 39%. Останалото потребление се пада на сектора на услугите и малките и средните предприятия, което по същество също е промишлено потребление.-----------------------Хуахахаха министъра се оказа Калинка! Е как може така "съвсем леко" да се е разминал с данните:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
Батя
преди 10 години
"Каменов обаче опроверга данните на Стойнев,..."Извода: Стойнев - поредния доказано некомпетентен червен парашутист!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още