IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИПИ: Последно токът ще поевтинява или ще поскъпва?

Защо "Мини Марица Изток" не продават въглищата на външните пазари, се пита икономистът от ИПИ Калоян Стайков

09:02 | 30.06.13 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ИПИ: Последно токът ще поевтинява или ще поскъпва?

Повече от месец, под съпровода на правителството, ДКЕВР обяснява как ще намалява цената на тока, пише в своя анализ за състоянието на енергетиката икономистът от Института за пазарна икономика Калоян Стайков и добавя: "Тази приятна музика за ушите на домакинствата обаче настойчиво и многократно бива прекъсвана от настойчивия хор на КНСБ и миньори и техният ултиматум – по-високи цени на въглищата или стачка!"

 

Абсурдната сюита е към своя край, но най-интересното тепърва предстои, защото въглищата съставят над половината от енергийните ресурси за производство на електроенергия. С други думи по-висока цена на въглищата би означавала и по-висока цена на електроенергията от ТЕЦ- овете, в които въглищата формират около 75-80% от цената, посочи бившият председател на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране Евгения Харитонова.

 

„[Председателят на КНСБ Пламен] Димитров посочи, че хората искат по-скъпи въглища, защото след като 4-5 години цената стои без промяна и дори понижена, то няма как дружеството [„Мини-Марица Изток”] да е на печалба", коментира още тя.

 

Ако под „няма как дружеството да е на печалба” Пламен Димитров има предвид „дружеството да печели все повече”, наистина е прав. Въпреки че последната промяна в цената на въглищата е била надолу през 2010 г., "Мини Марица Изток" покачва нетната си печалбата четирикратно през същата година.

 

Резултатите ѝ през 2011-2012 г. са не по-малко впечатляващи:

 

Финансови показатели на „Мини-Марица Изток”, хил. лв., Източник: Отчети на дружеството

 

Прави впечатление, че въпреки увеличените приходи от продажби през 2012 година, нетната печалба е по-ниска в сравнение с 2010 година. Това се дължи на изпреварващото нарастване на разходите, включително тези за заплати.

 

Обяснението обаче може да бъде намерено в по-високия добив на въглища, който за същия период се увеличава с почти същия темп, с който растат разходите за персонал. Липсва обаче обяснение защо през 2011 г. са добити повече въглища в сравнение с 2012 г., а разходите продължават да растат?

 

Като цяло ситуацията на пазара на кафяви и лигнитни въглища е доста странна. За периода 2001-2013 г. България е внесла 1000 (хиляда) тона кафяви и лигнитни въглища през септември 2004 г. при 26 млн. тона, добити в страната. С други думи страната и по-конкретно "Мини Марица Изток", която добива около 90% от кафявите и лигнитни въглища, напълно задоволяват вътрешното търсене.

 

Призивите за по-високи цени идват на фона на проблемите в електроенергийния сектор и намалената работа на ТЕЦ-овете, т.е. вътрешното търсене на въглища е намаляло.

 

Тогава защо дружеството не изнася въглища? Износ за първи път има през 2009 г., когато от добитите над 27 млн. тона въглища са изнесени 29 хил. тона. Количествата постепенно растат и през 2012 г. достигат 87 хил. тона от добити 33,4 млн. тона.

 

Един бърз поглед на отчетите на дружеството и малко официални данни за пазара на въглища е достатъчен, за да се изготвят някои мерки, които да подпомогнат предприятието да увеличи печалбата си още няколко пъти в сравнение с 2009 г.

 

Първо, контролиране на разходите, които да отчитат производителността на труда. Второ, ориентиране към външни пазари, които да компенсират намалялото вътрешно търсене. Ако и те не са достатъчни, още една мярка може да бъде приложена при малко по-подробен прочит на отчетите на минното дружество.

 

През 2012 г. ТЕЦ „Марица Изток 2” е дължал на предприятието над 22 млн. лв. В същото време мините са дължали 2,5 млн. лв. на НЕК, БЕХ и други свързани лица. Между другото забавените плащания на ТЕЦ-а нищо чудно да са резултат от забавени плащания от НЕК към него.

 

Т.е. нетно "Мини Марица Изток" чака да получи над 19,5 млн. лв. И това е на фона на печалба от 21 млн. лв. за същата година. За съжаление през следващите години такава информация не е публикувана в отчета на дружеството, но спокойно може да се предположи, че е останала значителна сума за получаване.

 

Та вместо синдикатите да искат по-висока цена на въглищата, която се плаща от всички потребители, първо предприятието да събере дължимите вземания към себе си, после да подобри управлението си и накрая да потърси алтернативни пазари за продукцията на мините. Никой не е длъжен да плаща висока цена за стока само защото произвеждащите въпросната стока трябва да получават заплати.

 

Това е все едно производители на сладолед да искат по-високи цени през зимата, защото е спаднало търсенето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 8 rate down comment 2
diado mrass
преди 10 години
От цялата какафония по лЕгнитните въглища, да разбирам ли, че синдикатите ще извадят на стачка миньорите срещу собственото си правителство или ще изчакат първо то да падне? ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 1
diado mrass
преди 10 години
От цялата какафония по лЕгнитните въглища, да разбирам ли, че синдикатите ще извадят на стачка миньорите срещу собственото си правителство или ще изчакат първо то да падне? ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 10 години
мдааааа и аз не сещам някой по света да търгува лигнити
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
ИПИ казва "въглищата формират около 75-80%" от цената на тока в ТЕЦ-овете, Hahoto казва 40-50%, а Пламен Димитров (шефа на КНСБ) онзи ден каза по талавизора, че тази цена е "незначителна". А сега де...?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 4
Сините камъни
преди 10 години
Ще поскъпва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
Hahoto
преди 10 години
Доста манипулативна статия!Първо легнитни въглища не се изнасят, защото цената с транспорта ги прави непродаваеми. Нашите легнитни въглища са евтини, за това транспорта се оказва важно натоварващо звено в цената им. От друга страна те са специфични - с ниско калорийно качество, високо пепелни с голямо количество сяра, и ползването им от външни централи е доста трудно, поради спецификата им на горене. Не случайно дори новата американска централа АЕС имаше доста трудности в приспособяването на горилните си инсталации кам тези легнити. Трябва да се отчете факта, че Мините на няколко пъти бяха задължавани от държавата да намалят цените на въглища. Чрез стопиране,бавене и обжалване на голяма част от обществените им поръчки в БЕХ им спря инвестиционната и ремонтна програма. Това е старо тежко минно оборудване, което се нуждае от ремонт и поддръжка. Така вместо да направят нужните технологични и инвестиционни разходи мините направиха голяма печалба. 80 процента от тази печалба влезе в бюджета по искане на Дянков./Ясно е, че така напрактика предприятието се обезкървява финансово/. Отделно синдикатите пък спретнаха стачка, защото искаха допълнителни пари за премии /формално заложени в КТД/ за миньорите от тази печалба, макар много добре да знаеха, че самата печалба е изкуствена. След това дойде срива в енергетиката и с такса пренос и с пускането на 100-ци мегавати от ВЕИ.Натоварването на централите, на които мината дава въглища намаляха с наполовина, а от там се срути добива на въглища. Според автора по-висока цена на въглищата би означавала и по-висока цена на електроенергията от ТЕЦ- овете, в които въглищата формират около 75-80%. Според миньорите обаче това е така на запад, но в нашите ТЕЦове цената на въглищата формира 40-50 процента от общата им цена на тока, къде е истината не знам. Едвали обаче ще се позволи драстично покачване на цените на въглищата. Ако цената се увиличи малко , то това може да стане за сметка на намаляне на печалбата в ТЕЦ-овете. Факт е обаче че в момента мината е пред фалит заради недостиг на финансов ресурс. Пред технически срив заради липсата на поддръжка и инвестиции в оборудване.Пред фактически срив, зарада забавяне на програми по отчуждаване на земи преместване на пътища и прочие. При едно спиране на функционирането на мините и съответно спиране на ТЕЦовете в комплекса, това наистина може да доведе до срив през зимата на енергийната система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 0
deant
преди 10 години
По лесно е да цоцаме кравата до дупка, отколкото да слагаме ред в ***. Реда не е изгоден. Определено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още