IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

#ДАНСwithme vol.24

Десетки хиляди протестиращи изпълниха разстоянието между Орлов мост и хотел "Плиска"

22:20 | 07.07.13 г. 4
<p>
	Множеството изпълни бул. "Цариградско шосе". <em>Снимка: Иво Мирчев, Facebook</em></p>

Множеството изпълни бул. "Цариградско шосе". Снимка: Иво Мирчев, Facebook

Десетки хиляди протестиращи срещу правителството изпълниха софийските улици за 24-ти пореден път. Множеството традиционно се събра пред сградата на Министерски съвет в 18:30, като недоволните граждани останаха при т.нар. Ларго близо час и тридесет минути.

Протестиращите носеха плакати с лозунги „Революция”, „Това не е протест, това е процес”, „България каза: Орешарски върви си” и други. Недоволните развяваха български знамена и скандираха "Мафия!" и "Оставка!".

Сградата на правителството бе със заграждения и около нея имаше засилено полицейско присъствие. Кордони на специализирани полицейски сили пазеха входа на президентството и на бившия Партиен дом.

Шествието тази вечер промени обичайния си маршрут - Народното събрание, през Орлов мост, към централите на партии. Недоволните продължиха по бул. "Цариградско шосе" в посока хотел "Плиска". Малко след като достигнаха спирката на градския транспорт на Окръжна болница, те се върнаха обратно към Орлов мост.

Малобройна група протестира пред президентството срещу петъчното изявление на президента Росен Плевнелиев към нацията. Гражданите държаха плакати с надписи: „Плевнелиев, ти си обикновен говорител на ГЕРБ”, „Двуличен си, но нито едно от лицата не е на държавен глава”, „Плевнелиев върти бизнеса си, а не държавата”. Протестиращите свиреха със свирки и носеха български знамена.

По-рано през деня няколкостотин души се събраха на контрапротест в защита на правителството на Пламен Орешарски. Присъстващите издигнаха лозунга - "Като нямаме президент, нека да работят правителство и парламент". Проявата беше под надслов "Шанс за Орешарски, шанс за България" и традиционно се провежда пред пилоните на НДК. На друг лозунг пишеше: "Каним всички мислещи безплатно. Ние не сме егоисти. Ние мислим за цяла България".

Хората носеха български знамена. От микрофон всеки можеше да заяви позицията си защо е на протеста. Присъстващите се обединиха, че започват подписка за отстраняването на президента Росен Плевнелиев за това, че зае позиция срещу правителството и парламента.

Всичко за протестите четете тук!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
Като следствие на долонаписаното може да се очаква натиска за демокрация и правова държава, да се усилва с времето, тъй като хаоса предполага появата на конкуренти на новоизлюпения ни "елит". Повярвайте ми едва ли ще го допуснат. Така че има светлина в тунела. Демокрацията има почва у нас .....вече!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
На мен ми харесва демокрацията и като реалност и като понятие! НО ..!!! У нас не съм я усетил още. Ние от самото начало на "прехода" живеем в ПЛУТОКРАЦИЯ! Има разлика голяма между двете. Повечето избиратели не правят разлика, защото просто не разбират и двете понятия, за жалост. Нужно е време за да узреят и точно от това се възползваха ***, за да осребрят 68 годишната си тотална власт над гражданите на тази държава. Точно от нуждата да осребрят властта си беше предпоставката за така наречения "преход"и у нас и в СССР. Разбираш ли, от къде идва недоразумението между власт имащите и масовото гражданство. От там и разочарованието на масите. Май започнаха да проумяват какво всъщност се е случило. Прекалено късно. Вече си имаме утвърдена господстваща класа. Сега вече, може да идва демокрацията. Тези, които са заграбили ресурсите ИМАТ НУЖДА от ЗАКОНИ, които да се СПАЗВАТ, тъй като вече са си осигурили ресурсите, които им гарантират мястото, което са заели в обществото :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Доколкото помня, понеже никога демокрацията не ми е харесвала като понятие, пък и май няма да я разбера, но на времето на латинските демократи са им викали демагози!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Димитър Сотиров
преди 10 години
Обществото има нужда от преразпределение на парите.Три нули изяде Жан с девалвацията.Три нули изяде Иван с деноминацията. Колко нули изяде Бойко на кандидат-пенсионерите, за да увеличи безработицата при младежите?Ето - милиардите, които изчезваха са на жълтите павета и свалят властта. За съжаление управлаващите правят всичко, на което са способни ... А те не са способни да правят пари и икономика. Те са способни да консумират бюджети ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още