fallback

Повече прозрачност и независими регулатори препоръчва британският посланик

Хората са изгубили доверието си в политиците и очакват програма за реформи, коментира Джонатан Алън в телевизионно интервю

13:57 | 07.09.13 г. 4

Повече прозрачност при разходите в бюджета и собствеността на фирмите, особено при медиите и компаниите, които получават държавни пари, установяване на върховенството на закона, силни закони срещу корупцията, затягане на контрола върху работата на депутатите и подобряване работата на регулаторите препоръчва британският посланик в България Джонатан Алън.

В интервю за Нова телевизия Алън коментира, че хората са изгубили доверието си в политиците и очакват програма за реформи.

Алън подчерта, че в самото начало на антиправителствените протести хората са изпратили ясно послание – че не вярват на политиците. Въпреки това никой от тях не е предложил конкретни мерки, за да върне доверието в политиката, посочи той.

“Всички, които са на улицата, са там, защото вярват в бъдещето на България и искат най-доброто за България. Не съм чул някой да е против реформите и това да има по-висок стандарт на живот”, коментира дипломатът.

“Не виждам защо да не е възможно да се публикуват разходите в бюджета и решенията за харчене на парите. Така електоратът може да решава за себе си дали разходите са добри, или не”, каза още той.

“Много е важно регулаторите да са независими и да защитават интересите на хората. Не вярвам, че всички регулатори са независими, тъй като следват много тясно позицията на правителството, а това не е тяхната работа”, допълни британският посланик.

Като изключение той посочи омбудсмана, който по думите на Алън се ползва с високо обществено доверие. Като негативен пример дипломатът даде комисията за енергийно и водно регулиране, чийто председател се сменя на няколко пъти за период от една година. Според него това не е сигнал за независимост.

Що се отнася до контрола върху депутатите, Джонатан Алън каза, че след поредица от политически скандали във Великобритания е създадена независима и надпартийна комисия, която играе ролята на регулатор за народните представители. Оттогава доверието в политиците на Острова се е повишило.

“Най-важното в нашия опит е, че депутатите разбраха, че ако искат хората да имат доверие в тях, трябва да доказват, че политиката е по-честна”, заключи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:29 | 13.09.22 г.
fallback