IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повече прозрачност и независими регулатори препоръчва британският посланик

Хората са изгубили доверието си в политиците и очакват програма за реформи, коментира Джонатан Алън в телевизионно интервю

13:57 | 07.09.13 г. 4
Повече прозрачност и независими регулатори препоръчва британският посланик

Повече прозрачност при разходите в бюджета и собствеността на фирмите, особено при медиите и компаниите, които получават държавни пари, установяване на върховенството на закона, силни закони срещу корупцията, затягане на контрола върху работата на депутатите и подобряване работата на регулаторите препоръчва британският посланик в България Джонатан Алън.

В интервю за Нова телевизия Алън коментира, че хората са изгубили доверието си в политиците и очакват програма за реформи.

Алън подчерта, че в самото начало на антиправителствените протести хората са изпратили ясно послание – че не вярват на политиците. Въпреки това никой от тях не е предложил конкретни мерки, за да върне доверието в политиката, посочи той.

“Всички, които са на улицата, са там, защото вярват в бъдещето на България и искат най-доброто за България. Не съм чул някой да е против реформите и това да има по-висок стандарт на живот”, коментира дипломатът.

“Не виждам защо да не е възможно да се публикуват разходите в бюджета и решенията за харчене на парите. Така електоратът може да решава за себе си дали разходите са добри, или не”, каза още той.

“Много е важно регулаторите да са независими и да защитават интересите на хората. Не вярвам, че всички регулатори са независими, тъй като следват много тясно позицията на правителството, а това не е тяхната работа”, допълни британският посланик.

Като изключение той посочи омбудсмана, който по думите на Алън се ползва с високо обществено доверие. Като негативен пример дипломатът даде комисията за енергийно и водно регулиране, чийто председател се сменя на няколко пъти за период от една година. Според него това не е сигнал за независимост.

Що се отнася до контрола върху депутатите, Джонатан Алън каза, че след поредица от политически скандали във Великобритания е създадена независима и надпартийна комисия, която играе ролята на регулатор за народните представители. Оттогава доверието в политиците на Острова се е повишило.

“Най-важното в нашия опит е, че депутатите разбраха, че ако искат хората да имат доверие в тях, трябва да доказват, че политиката е по-честна”, заключи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
Всички от независимия регулатор са за бесило,набиване на кол и клада! 3 в едно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Ех милите, ако можеха те да гепнат "независимиТЕ регулатори" за "Повече прозрачност" :)))))))))))) - на знам защо (?), но се сещам за най-голямата възможна прозрачност "Крал Ейджънс" ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
hope.hope
преди 10 години
Дадох + на коментара преди мен... Защото последно време ми се струва, че са изключително лицемерни англичаните. Като са токова принципни защо техните регулатори не изгонят руснаците и всички останали, който правят офшорни фирми там. Обясняват за прозрачност, но след като ще има нека тя да започне от офшорните компании регистрирани в Лондон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
vezna
преди 10 години
Депутати от британския парламент са посетили порнографски сайтове приблизително 300 хиляди пъти за последните 12 месеца, според вътрешноправителствени данни, предаде RT.Информацията включва опити за достъп до интернет страници, категоризирани като порнографски" от компютрите в парламента или други устройства, ползващи интернет мрежата в законодателния орган.Опитите са извършени от 1300 британски депутати, техни помощници и други правителствени служители. Данните са изнесени в отговор на молбата на The Huffington Post по Закона за свободен достъп до информация.Официални лица твърдят, че данните са изопачени заради инструменти в интернет, които автоматично са препращали до такива сайтове. Те също така разследват алармиращите различия в посещението на такива сайтове на месечна основа. През ноември 2012 година е имало 114 844 посещения.http://news.ibox.bg/news/id_1297666570
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още