fallback

ГЕРБ още се колебае за вота на недоверие

При тази неестествена коалиция - БСП, ДПС и Атака, вотът няма да мине, коментира лидерът на партията и бивш премиер Бойко Борисов

16:29 | 07.09.13 г. 10

ГЕРБ още не са решили дали да поискат вот на недоверие към правителството на Пламен Орешарски след 100-те дни управление, въпреки че повдигна въпроса още в началото на миналия месец.

Бившият премиер и лидер на партията Бойко Борисов обясни днес, че парламентарната група все още обмисля тази възможност, въпреки че според него “при тази неестествена коалиция - БСП, ДПС и Атака, вотът няма да мине”.

„Вотът на недоверие е политически акт, който предварително е обречен на неуспех. Винаги съм бил честен с хората и съм им казвал, каквото имам да кажа, затова го обмисляме, защото е възможно след това тройната коалиция да кажат: „Ето, видяхте ли, не можа вотът на недоверие да мине и правителството има доверие”, затова се колебая дали да го направя и кога”, коментира лидерът на ГЕРБ.

Борисов посочи още, че премиерът Орешарски не може да си поставя оценки, защото “той има началници, които му свеждат задачите“.

„Това е неговата функция и това е най-непрозрачното в тези коалиции, защото не премиерът и не министрите взимат решения, те се договарят на друго място“, смята бившият премиер.

По думите му единственото, което този парламент трябва да направи, е да приеме поправки в Изборния кодекс и след това да се върви към провеждането на нови парламентарни избори.

Що се отнася до въвеждането на задължително гласуване, Борисов коментира, че този въпрос може би трябва да бъде подложен на референдум.

“Според мен политическите партии са достатъчно на брой и хората имат възможност да изберат една от тях по време на избори, важното е да осъзнаваме, че изборите са моментът, в който трябва с гласа си да кажем “за“ или „против“ дадено управление”, коментира той.

Вижте във видеото коментара на Борисов.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:02 | 06.09.22 г.
fallback