IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стойнев: Не бавим делото за АЕЦ "Белене", защитаваме националния интерес

НЕК е предоставила необходимите данни на своите процесуални представители и е в непрекъснат диалог с тях, увери министърът

17:10 | 18.09.13 г. 5
Стойнев: Не бавим делото за АЕЦ "Белене", защитаваме националния интерес

Енергийният министър Драгомир Стойнев заподозря политически умисъл в изнесените от ГЕРБ данни, че НЕК закъснява с ангажирането на експерти за арбитража с "Атомстройекспорт". Руската компания претендира за обезщетение от 1 млрд. евро заради спрения от България проект за АЕЦ "Белене".

По-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че правителството умишлено се опитва да загуби арбитражното дело по иска на „Атомстройекспорт“ срещу НЕК, така че членовете му да вземат комисионна от средствата, които страната ни ще плати при загуба.

Стойнев беше категоричен, че интересите на Националната електрическа компания по делото са защитени и няма забавяне от българска страна.

Министърът уточни, че става въпрос за експерти от всички политически сили, които са участвали в подготовката на проекта "АЕЦ Белене". По думите му има изпратени покани за даване на конкретни разяснения към експремиера Бойко Борисов и икономическите министри от предишния кабинет Делян Добрев и Трайчо Трайков, към ръководители на НЕК и други експерти.

Стойнев уточни, че по негова информация Бойко Борисов и Делян Добрев са получили поканите от НЕК и са предоставили данни по делото. Това е много важно, за да се подпомогне успешното развитие на делото, каза министърът и допълни, че ако те са свидетелствали и днес изнасят друга информация, това тяхно действие сега пречи на българската позиция.

Министърът заяви, че вижда реакцията на десните на „вдигнатата от ГЕРБ топка“ и апелира да не се използват сериозни проблеми за печелене на медийно време и внимание.

"Категоричен съм, че няма забавяне в решенията и действията ни. НЕК е предоставила необходимите данни и информация на своите процесуални представители и е в непрекъснат диалог с тях. Министерството на икономиката и енергетиката и лично аз като министър работим в тясна координация с процесуалните представители на НЕ"К, увери още веднъж Стойнев.

Министърът оправда лаконичността по темата с възможността публични изявления да се използват в арбитража от руската страна. Прецизност в публичните изявления са препоръчали и от адвокатското дружество „Уайт енд Кейс”, което ни защитава в арбитражното производство.

Стойнев на свой ред обвини опонентите си, че е имало нарушаване на отношенията с „Уайт енд Кейс“ и не са били платени фактури за оказани услуги в периода февруари-май 2013 г.  По негово разпореждане казусът бил решен.
„Затова питам днешните критици и вчерашни представители на изпълнителната власт, това забавяне от 4 месеца не е ли доста по-притеснително и безотговорно, имайки предвид значимостта на казуса „Белене“, коментира министърът. По думите му размахването на кореспонденция с частична информация и изваждането на факти извън контекста е изключително вредно и по никакъв начин не помага на българската страна.

Министърът не се притеснява, че ГЕРБ ще внесе писмото от адвокатската кантора до министерството в прокуратурата, защото така щяло да стане ясно защо от ГЕРБ са продължавали да извършват плащания по проекта, за който Народното събрание реши да бъде прекратен.
 
Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 1
balkando
преди 10 години
Забелязали ли сте, че търговците с националния интерес или изобщо не приказват за него, или само за него приказват ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Разбира се че ще отрича. Кой би си признал такава злоупотреба и мръсотия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
Финанси виж още