fallback

Орешарски: След няколко месеца стилът на управление ще подейства на бизнеса

Постепенно освобождаване на страната от страха за първите сто дни управление, отчете премиерът

12:53 | 19.09.13 г. 7

Постепенно освобождаване на страната от страха отчете премиерът Пламен Орешарски пред депутатите за първите 100 дни управление на кабинета.

"Хората все още не са убедени, че тенденциите са необратими, но възстановяването на нормалния демократичен ред е начална предпоставка за каквито и да са други реформи. След още няколко месеца самият стил на управление ще започне да действа насърчително на бизнес инициативите", убеден е Орешарски.

В края на отчета на премиера депутатите от ГЕРБ скандираха "Оставка", а от БСП и ДПС ръкопляскаха. "Навикахте ли се, уважаеми колеги", попита Мая Манолова, която председателства заседанието. След направеното процедурно предложение от левицата заседанието да се излъчва пряко по националните радио и телевизия Манолова коментира, че българските граждани само са спечелили, че не са видели поведението на депутатите от ГЕРБ в пленарна зала.

В отчета си премиерът акцентира на първите публични протести срещу „малката степен на фискално разхлабване“, като напомни, че в далеч по-богати от България страни хората протестират срещу фискално затягане. По думите му това е самоцелно противопоставяне и конфронтация заради самата конфронтация.

"Първоначалната версия на този отчет съдържаше над 200 точки, но след внимателен преглед ги ограничихме до 100, като сме посочили тези от действията с най-плътно съответствие с програмните ни намерения", обясни той.

По думите му една значителна част от мерките са насочени към насърчаване на стопанската активност и за формиране на по-конкурентна икономическа среда. Други целят да подобрят събираемостта на приходите, трета част имат подчертана социална насоченост.

Ще продължим работата по изпълнение на всички ангажименти, увери Орешарски. Той обеща периодично да информира депутатите за тяхото изпълнение.

"Ще разчитам на вашето критично отношение, като съм убеден в градивния му характер, без значение дали идва от партии, които подкрепят кабинета, или от опозиционните парламентарни групи", заяви министър-председателят.

Той изреди и част от постиженията за трите месеца управление.

"Направихме първи стъпки за установяване на по-коректно отношение на държавата към бизнеса, изплатихме част от просрочените задължения, предприехме мерки за подобряване събираемостта на бюджетните приходи. Подготвихме изменения в единната сметка, за да внесем ред в плащането на данъци, разработихме поправки в Закона за обществените поръчки, за да улесним достъпа на малки и средни фирми", изреди премиерът.

Орешарски каза още, че вече са налице първите отменени концесии. Започнахме системни проверки на борсите на плодове и зеленчуци, за да защитим родното производство от нерегламентиран внос, които ще превърнем от кампанийни в редовни, обеща той.

По думите му засилена е прозрачността в работата на министерствата за по-добра информираност на гражданите. Овладяхме натиска за поредни увеличения на цените на електроенергията, но тепърва предстои огромна работа по стабилизиране на енергийната система. За съкратени срокове изработихме стратегия за развитеие на здравеопазването, продължи премиерът.

Той акцентира на трудовия пазар като един от фокусите на внимание на кабинета, както и на социалната политика.

Видимо подобрихме работата на МВР. Обществената среда постави на изпитание полицейските служители, които намериха баланса между спазването на правата на всички български граждани и опазване на обществения ред, похвали полицията Орешарски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:47 | 12.09.22 г.
fallback