IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орешарски: След няколко месеца стилът на управление ще подейства на бизнеса

Постепенно освобождаване на страната от страха за първите сто дни управление, отчете премиерът

12:53 | 19.09.13 г. 7
Орешарски: След няколко месеца стилът на управление ще подейства на бизнеса

Постепенно освобождаване на страната от страха отчете премиерът Пламен Орешарски пред депутатите за първите 100 дни управление на кабинета.

"Хората все още не са убедени, че тенденциите са необратими, но възстановяването на нормалния демократичен ред е начална предпоставка за каквито и да са други реформи. След още няколко месеца самият стил на управление ще започне да действа насърчително на бизнес инициативите", убеден е Орешарски.

В края на отчета на премиера депутатите от ГЕРБ скандираха "Оставка", а от БСП и ДПС ръкопляскаха. "Навикахте ли се, уважаеми колеги", попита Мая Манолова, която председателства заседанието. След направеното процедурно предложение от левицата заседанието да се излъчва пряко по националните радио и телевизия Манолова коментира, че българските граждани само са спечелили, че не са видели поведението на депутатите от ГЕРБ в пленарна зала.

В отчета си премиерът акцентира на първите публични протести срещу „малката степен на фискално разхлабване“, като напомни, че в далеч по-богати от България страни хората протестират срещу фискално затягане. По думите му това е самоцелно противопоставяне и конфронтация заради самата конфронтация.

"Първоначалната версия на този отчет съдържаше над 200 точки, но след внимателен преглед ги ограничихме до 100, като сме посочили тези от действията с най-плътно съответствие с програмните ни намерения", обясни той.

По думите му една значителна част от мерките са насочени към насърчаване на стопанската активност и за формиране на по-конкурентна икономическа среда. Други целят да подобрят събираемостта на приходите, трета част имат подчертана социална насоченост.

Ще продължим работата по изпълнение на всички ангажименти, увери Орешарски. Той обеща периодично да информира депутатите за тяхото изпълнение.

"Ще разчитам на вашето критично отношение, като съм убеден в градивния му характер, без значение дали идва от партии, които подкрепят кабинета, или от опозиционните парламентарни групи", заяви министър-председателят.

Той изреди и част от постиженията за трите месеца управление.

"Направихме първи стъпки за установяване на по-коректно отношение на държавата към бизнеса, изплатихме част от просрочените задължения, предприехме мерки за подобряване събираемостта на бюджетните приходи. Подготвихме изменения в единната сметка, за да внесем ред в плащането на данъци, разработихме поправки в Закона за обществените поръчки, за да улесним достъпа на малки и средни фирми", изреди премиерът.

Орешарски каза още, че вече са налице първите отменени концесии. Започнахме системни проверки на борсите на плодове и зеленчуци, за да защитим родното производство от нерегламентиран внос, които ще превърнем от кампанийни в редовни, обеща той.

По думите му засилена е прозрачността в работата на министерствата за по-добра информираност на гражданите. Овладяхме натиска за поредни увеличения на цените на електроенергията, но тепърва предстои огромна работа по стабилизиране на енергийната система. За съкратени срокове изработихме стратегия за развитеие на здравеопазването, продължи премиерът.

Той акцентира на трудовия пазар като един от фокусите на внимание на кабинета, както и на социалната политика.

Видимо подобрихме работата на МВР. Обществената среда постави на изпитание полицейските служители, които намериха баланса между спазването на правата на всички български граждани и опазване на обществения ред, похвали полицията Орешарски.

Последна актуализация: 07:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 14 rate down comment 1
mathematician
преди 10 години
Ако не се почуства - просто го забравяме, че сме го казали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 18
sonka.74
преди 10 години
За първи път от 4 години насам бг правителство започна да се разплаща редовно с бизнеса, което ще снижи и междуфирмената задлъжнялост. Защото ГЕРБ и Дянков ще запомним с пълния отказ на държавата да плаща дължимото. Но резултатът от стимулиращи мерки за бг фирмите ще се почувстват по-късно и затова дежурните хейтъри си упражняват красноречието...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 21 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Доколкото имам информация всичко е ала-бала докато задкулисно Цветан Василев и Делян Пеевски си оплетат кошницата като купят или приклещят новите партии, които имат шансове да влязат при следващи избори в парламента (в това число и новия десен блок, който се готви да смени ГЕРБ на сцената на театъра изнасян ни 23 години от ДС и Русия).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 31 rate down comment 2
STRAHO
преди 10 години
Да не забравяме и за актуализирания бюджет /уж за социални нужди / ! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 25 rate down comment 3
nobel
преди 10 години
След няколко месеца стилът на управление щял да подейства върху бизнеса. Това е сигурно, още повече, че той вече започва да му действа. Въпросът е в каква посока!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 34 rate down comment 3
STRAHO
преди 10 години
"Постепенно освобождаване на страната от страха отчете премиерът Пламен Орешарски пред депутатите за първите 100 дни управление на кабинета." Сега другари и другарки, можете спокойно да си спестявате от задълженията си към държавата. Тя ще се прави че не вижда! Доверете ми се! Можете да възобновите прането на пари и ДДС измамите. Можете да върнете в страната де що сте крали от този глупав народ! Държавата /вече наша/ няма да ви търси сметка! Можете да продължите да договаряте високи цени по браншове, за да издоите кой колко може пенсиите, гласували за нас. Картелите вече няма да ги страхуваме! Можете, ако намерите за добре, дори заплати да не плащате. Обществените поръчки вече ще са с по справедливи /високи цени за данакоплатеца/ цени и условия! И така нататък и така нататък.... да сме ви честити! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 44 rate down comment 5
qnidopi
преди 10 години
Ххахаха постижения на орехчето:Преди изборите: "Данъка върху лихвите е грешка ще го махнем от 01,01,2014!!"След изборите: "Абе ***, нема да го махаме"Преди изборите: "Ще подкрепяме младите семейства!!"След изборите: "Абе семейното подоходно няма да го има близките 3 години. Абе я напрао махнаме и данъчните облекчения за млади семейства и без това привилегиите са им в повече. Който не е *** да се оправя..":) комедията contines..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още