IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИПИ: Икономическата пропаст между София и провинцията се задълбочава

Българите са най-недоволни от стандарта на живот и ниските доходи, показва анализ на института

15:52 | 14.11.13 г. 36
Автор - снимка
Редактор
ИПИ: Икономическата пропаст между София и провинцията се задълбочава

В повечето области се наблюдава влошаване на два от трите наблюдавани показателя за бедност и социално включване. Делът на бедните под областната линия на бедност расте в 18 от 28-те области в последното изследване на НСИ. Делът на лицата, живеещи в домакинства с нисък интензитет на икономическа активност, нараства в 22 от областите през 2010 г. Тези данни ИПИ обясня с рязкото влошаване на пазара на труда през 2010 г.

Данните за вътрешната миграция показват, че повечето области остават нетни „донори” на работна сила, което, съчетано с устойчивия отрицателен естествен прираст на населението, води до бързо обезлюдяване и влошаване на възрастовата структура в повечето области в страната. Единствените области, в които нетният приток на имигранти от други области превишава отлива през 2012 г., са София (столица), Пловдив, Стара Загора и Шумен.

Ситуацията с преките чужди инвестиции е още по-сериозна, като в повечето области от кризата насам те или липсват напълно, или са незначителни, пише в анализа. В някои области от началото на кризата насам дори се наблюдава нетен отлив на чужд капитал, т.е. изходящите от страната потоци са по-значителни от входящите.

Тези негативни процеси неизбежно рефлектират върху пазара на труда. Въпреки известното раздвижване през 2011-2012 г. областните трудови пазари все още не са преодолели удара от кризата. Заетостта през 2012 г. масово остава по-ниска от нивата си преди кризата, а безработицата продължава да расте, като трудовите пазари в Северна България се характеризират като цяло с по-мъчително възстановяване.

Ускореното усвояване на европейски средства от общините през 2012 г. успява да компенсира в известна степен намаления приток на чужди инвестиции и слабостите в работата на администрацията. По отношение на европейските фондове, темповете на  усвояване също се характеризират с огромна вариация между областите. Там, където общинската администрация е по-активна, там и показателите за пътната мрежа и ВиК инфраструктурата, се подобряват чувствително.

Възстановяването от икономическата криза все още продължава с различни темпове в отделните области. Разходите за дълготрайни материални активи, като основен показател за инвестиции, макар и да се повишават в повечето области през 2011 г., почти без изключение не могат да достигнат размерите си от преди кризата, обобщават икономистите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 14 rate down comment 5
STRAHO
преди 10 години
Сегашните пък, един от рефрените на които е "асфалт не се ядял"...====Асфалт не им се яде щото си имат вече и околовръстно и магистрала до морето и кръстовища на две нива и метро. Стига им за момента . Инвестициите няма къде да отидат . Нямат конкуренция в страната! Логично е доходите им да са по високи. Другите градове ..!? Ми да го духат те са *** селяни и черен път им стига ! Интересно ми е как сегашните които не харесват асфалта, възнамеряват да стимулират икономиката в страната !?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 24 rate down comment 2
STRAHO
преди 10 години
За проблема наистина се пише рядко, но в никакъв случай тази статия не е прецедент. Хубаво е, да назоваваме нещата с истинските им имена. Бойко а и тези преди него направиха много за София и софиянци но всички те оставяха останалата част от страната на сомотек в ръцете на автономни феодали които управляваха и управляват по свои закони! Нещата се развиват напълно закономерно. Сегашните пък, един от рефрените на които е "асфалт не се ядял" също не възнамеряват да се грижат за така наричаната //не знам защо. такава дума не е съществувала в административното ни деление от как съществува България// "Провинция". Политиката им въпреки твърденията им, че ще се погрижат за регионите на практика отново би облагодетелствала Софиянци / ако изобщо направят нещо изобщо де/ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
Patilan
преди 10 години
Тука съм се опитал да обясня защоhttp://patilan.blog.bg/drugi/2013/05/08/sofiia-ne-vidima-finansova-piramida.1108147
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 15
iv7771950
преди 10 години
Не е честно да се противопоставя София с провинцията или сте на принципа "Разделяй и владей".....защо за това не се писа по-рано, а сега когато са протестите.. излиза като статистика-стъкмистика...жалки са тези писанки...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 28 rate down comment 8
STRAHO
преди 10 години
То и без друго, много скоро, напълно е възможно 80% от българите да се преселят в равното Софийско поле, изоставяйки останалата БГ територия. Но пък с каква гордост ще се бият в гърдите, че живеели в София и се возили на метро! :D :D ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 8
STRAHO
преди 10 години
"Икономическата пропаст между София и провинцията се задълбочава"========Когато не се грижиш за нещо то не ти се полага. Независимо дали можеш, но не искаш, или искаш, но не можеш, или просто не умееш! Явно хората живеещи в столицата, не се нуждаят от останалата територия на страната си. Поне фактите това говорят. :) Няма лошо. Неминуемо ще се намери някой друг, който да прояви интерес и да освободи горките Софиянци от тежестта, да мислят за толкова голяма територия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още