fallback

"Атака" е поискала продължаване на строежа на АЕЦ "Белене"

Партията е внесла проекторешение в НС с мотив, че обстоятелствата коренно са се променили и е била допусната грешка за спирането на проекта

16:40 | 22.11.13 г. 7

"Атака" е внесла проекторешение за продължаване на строителството на АЕЦ "Белене". Проектът, внесен на 21 ноември в деловодството на парламента, беше раздаден на журналисти днес в Народното събрание, съобщи БТА.

В него се предлага да се отменят двете решения на Народното събрание, свързани с централата - от 29 март 2012 г. за прекратяване на строежа и от 27 януари 2013 г. по повод проведения референдум. С това решение депутатите подкрепиха решението на министрите за спиране на проекта "Белене".

Според мотивите на вносителите обстоятелствата след тези решения коренно са се променили и е станало ясно, че е била допусната грешка при спирането на проекта.

Вносителите припомнят и че на националния референдум преобладаващата част от гласувалите са се произнесли "за" втора атомна централа в Белене.

Междувременно България беше привлечена да отговаря по арбитражно дело и съществува опасност от тежки финансови санкции за страната ни, мотивират се от "Атака". 

Проекторешението на „Атака“ предвижда да се задължи МС да предприеме необходимите актове и действия за изграждане на ядрена централа на площадка "Белене".

Припомняме, че в Плана „Орешарски“ е заложен рестарт на проекта АЕЦ "Белене" в раздел "Спасяване на енергетиката". Проектът ще бъде подновен при потвърждаване на технико-икономическите му характеристики, посочи премиерът Пламен Орешарски при представянето на програмата "Държавност, развитие, справедливост – програма на управление" на пленума на БСП.

Тогава министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев посочи, че на този етап проектът е замразен, но „ако се потвърдят икономическо-техническите характеристики на проекта и нуждата от електроенергия в региона за един дългосрочен период, то тогава е възможно да бъде рестартирано изграждането на АЕЦ „Белене”. Стойнев също тогава заяви, че преди края на годината ще има ясно становище за това дали е необходимо да се изгражда втора атомна централа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:35 | 14.09.22 г.
fallback