fallback

Новата такса за ток от слънце и вятър ще се използва за буфер в бюджета

Предвиждат се и други буфери, сред които намаляване на партийните субсидии, заяви Петър Чобанов

18:52 | 01.12.13 г. 7
Автор - снимка
Създател

Приходите от новата такса от 20 процента, която ще бъде наложена на производителите на енергия от вятър и слънце, ще остават в централния бюджет и ще играят ролята на буфер. Такива са намеренията на правителството,  съобщи финансовият министър Петър Чобанов, който откри семинар в Боровец на тема ролята на европейския семестър в държавните политики в областта на икономиката на страните-членки на ЕС.

Засега като буфер се предвижда да бъдат оставени и приходите от евентуалното намаляване на държавната субсидия за партиите, посочи Чобанов. Продължавам да отстоявам позицията си, че с колко ще бъде намалена субсидията е работа на партиите, каза министърът в отговор на въпрос какво е неговото предложение за намаление на субсидията и колко ще са допълнителните средства от това в бюджета за 2014 г., предаде БТА.

Всеки финансов министър би бил доволен да има буфери в бюджета си, това не означава съмнение в числата, които сме предложили като бюджетна прогноза, коментира още Чобанов. Той посочи, че ролята на буфер в бюджета играе заложеното правило пет процента от средствата на министерствата да се задържат, докато не се види изпълнението на приходната част към средата на следващата година.

Ако заложим като буфер и приходите от таксата от 20 процента върху зелената енергия и от намалената субсидия за партиите, мисля, че ще отговорим на основните опасения, изразени от опозицията, че приходите няма да се изпълнят с около 500 млн. лв. , заяви Чобанов. Така ще имаме достатъчно буфери и за подобен сценарий, без да вярваме в него, допълни той. Финансовият министър отбеляза, че освен опасения за неизпълнение на бюджетните приходи има и фактори, които пък говорят за по-високи приходи от заложените. Като фактор за повече постъпления в хазната министърът посочи проектът "Южен поток", чието изграждане се очаква да започне в средата на следващата година и от дейностите, по които се очаква да дойдат приходи, които не са предварително заложени в бюджета.

Министърът загатна и за други нови проекти. "Има идеи за допълнителни големи инвестиционни проекти, които най-вероятно ще са с частен характер и ако се случат, биха донесли допълнителни приходи в бюджета", заяви министърът и добави, че според него балансът приходи-разходи в бюджета за следващата година е добре формулиран.

На въпрос дали новата такса от 20 процента върху приходите от вятърна и слънчева енергия не би била санкционирана от Брюксел, Чобанов каза, че няма такива опасения. Всеки данък или такса е посегателство над нечий финансов ресурс - печалба, приходи и т.н. , но в случая мисля, че финансовият резултат, който се реализира от ВЕИ производителите, позволява налагането на такава такса, коментира министърът.

Не вярвам да бъдем санкционирани от ЕК, тъй като имаме примери и от други европейски държави за налагане на подобен вид такса, за да бъдат ограничени получили се в определен сектор свръхпечалби, заяви Чобанов.

Към момента не е предвиден механизъм, по който приходите от таксата да отиват към НЕК, която изпитва сериозни финансови затруднения именно заради изкупуването на зелена енергия. Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:46 | 12.09.22 г.
fallback