IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата такса за ток от слънце и вятър ще се използва за буфер в бюджета

Предвиждат се и други буфери, сред които намаляване на партийните субсидии, заяви Петър Чобанов

18:52 | 01.12.13 г. 7
Автор - снимка
Създател
Новата такса за ток от слънце и вятър ще се използва за буфер в бюджета

Приходите от новата такса от 20 процента, която ще бъде наложена на производителите на енергия от вятър и слънце, ще остават в централния бюджет и ще играят ролята на буфер. Такива са намеренията на правителството,  съобщи финансовият министър Петър Чобанов, който откри семинар в Боровец на тема ролята на европейския семестър в държавните политики в областта на икономиката на страните-членки на ЕС.

Засега като буфер се предвижда да бъдат оставени и приходите от евентуалното намаляване на държавната субсидия за партиите, посочи Чобанов. Продължавам да отстоявам позицията си, че с колко ще бъде намалена субсидията е работа на партиите, каза министърът в отговор на въпрос какво е неговото предложение за намаление на субсидията и колко ще са допълнителните средства от това в бюджета за 2014 г., предаде БТА.

Всеки финансов министър би бил доволен да има буфери в бюджета си, това не означава съмнение в числата, които сме предложили като бюджетна прогноза, коментира още Чобанов. Той посочи, че ролята на буфер в бюджета играе заложеното правило пет процента от средствата на министерствата да се задържат, докато не се види изпълнението на приходната част към средата на следващата година.

Ако заложим като буфер и приходите от таксата от 20 процента върху зелената енергия и от намалената субсидия за партиите, мисля, че ще отговорим на основните опасения, изразени от опозицията, че приходите няма да се изпълнят с около 500 млн. лв. , заяви Чобанов. Така ще имаме достатъчно буфери и за подобен сценарий, без да вярваме в него, допълни той.

Финансовият министър отбеляза, че освен опасения за неизпълнение на бюджетните приходи има и фактори, които пък говорят за по-високи приходи от заложените. Като фактор за повече постъпления в хазната министърът посочи проектът "Южен поток", чието изграждане се очаква да започне в средата на следващата година и от дейностите, по които се очаква да дойдат приходи, които не са предварително заложени в бюджета.

Министърът загатна и за други нови проекти. "Има идеи за допълнителни големи инвестиционни проекти, които най-вероятно ще са с частен характер и ако се случат, биха донесли допълнителни приходи в бюджета", заяви министърът и добави, че според него балансът приходи-разходи в бюджета за следващата година е добре формулиран.

На въпрос дали новата такса от 20 процента върху приходите от вятърна и слънчева енергия не би била санкционирана от Брюксел, Чобанов каза, че няма такива опасения. Всеки данък или такса е посегателство над нечий финансов ресурс - печалба, приходи и т.н. , но в случая мисля, че финансовият резултат, който се реализира от ВЕИ производителите, позволява налагането на такава такса, коментира министърът.

Не вярвам да бъдем санкционирани от ЕК, тъй като имаме примери и от други европейски държави за налагане на подобен вид такса, за да бъдат ограничени получили се в определен сектор свръхпечалби, заяви Чобанов.

Към момента не е предвиден механизъм, по който приходите от таксата да отиват към НЕК, която изпитва сериозни финансови затруднения именно заради изкупуването на зелена енергия.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
Това само пълен *** може да го измисли! Ами национализирайте незаконните паркове и тези на политическата мафия и си решаваме проблема бе ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
novak li sam
преди 10 години
Какво ознаяава "буфер" в двата случая - с таксата за слънце и вятър и с партийните субсидии?В случая с партийните субсидии изобщо няма буфер. В закона за бюджета се планират по-малко средства за субсидии, няма набиране на нови средства, т.е. няма допълнителни средства, които да играят ролята на "буфер".В случая с 20% такса за двата вида електроенергия от ВЕИ ще има реално увеличние на приходите, като тези средства наистина биха могли да играят ролята на "буфер".Неприемливо е обаче те да могат да играят като буфер за изплащане на партийни субсидии. Защото ако на Чобанов не му се вържат средствата за плащане на останалите над 90% от сегашните им субсидии (намалението е ДО 10%), той ще посегне на буфера и таксата от ВЕИ ще отиде за партийни субсидии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 7
Черкезов
преди 10 години
Колеги, нека формулираме искания, лозунги, пожелания към политиците и техните....Така ще помогнем на протестиращите, които дават изявления по медиите.Ето няколко идеи от колеги: - мерките да не се прилагат за централи до 200KWp;- ако ще има мерки те да са диференцирани и да се прилагат след индивидуален одит на възвращаемостта на големите централи;- да се назначи комисия и да се оценят разходите(съдебни, ЕРП, НЕК, инвеститори), които ДКЕВР е предизвикала с решението си за такса достъп от 2012. Тези разходи да бъдат заплатени солидарно от комисарите взели решението, а не от бюджета. Редно е вече българският чиновник да започне да плаща за грешките си, а не ние - пряко и чрез бюджета;- да се намали броя на депутатите с 20%;- да се увеличат цените на кюфтетата и кебабчетата в парламента с 20%;- да се намали числеността на държавната администрация с 20%;- да се въведе данък печалба 20% от всички приходи на депутати и министри със задна дата;- да се намали бюджета на народното събрание с 20%;- да се спрат субсидиите на партиите;- всички политици да вземат заеми с лихви 10% и да инвестират бизнес с гарантирана годишна възвращаемост със закон 15% и после да им се въведе такса 20% и да се оплюват поименно пред цяла България, че са крадци, измамници, спекуланти, кръвопийци на народа;- каква такса ще наложат на американските електроцентрали на въглища? Стиска ли им въобще да си помислят за такава стъпка на нашите политици?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
Pyramid
преди 10 години
Щяло да служи като буфер, ала не знаели колко точно голям. Не ви ли се струва...неубедително?За ВЕИ-маниаците, Н-ти път поред:- Скъпи маниаци, имате правото да продължите да се натискате в сферата, или да преминете в машиностроенето. Там, потенциалът за печалба от ВЕИ - свързани продукти и услуги също е огромен но, поне правителствени тарикати не могат да се врат, стопляте ли? Големите световни играчи наистина печелят гигантски суми: Производство, проектиране, търговия, инсталиране, обслужване и поддръжка на ВЕИ - системи са само част от възможността. При това, печалбата се реализира на мига, не чакаш десет години да се изплати...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
по-точно -> за да прецакат и случайните от другата страна (на смучещите по обещаващите "евродирективи") и после за да продължи да се "бърка в джобовете на клиентите индиректно"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 6
studioaa
преди 10 години
Поредното неадекватно решение на кабинета... Премахнете преференциалната цена на енергията от ВЕИ, не пипайте данъците.... Но вероятно няма от какво да се краде и затова се въвежда този нов данък, за да се бърка в джобовете на клиентите индиректно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 6
Pyramid
преди 10 години
Вместо да бандитстват из поверените си територии, от правителството нека се заемат с контрабандата и с енергийната мафия. Много по-ниско, като процент, износно мито в/у ел.енергията ще свърши същата, че и по-добра работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още