fallback

По-бързото отваряне на енергийния пазар изненада НЕК

Загубите на дружеството се задълбочават

17:55 | 04.12.13 г. 8

Загубите на Националната електрическа компания (НЕК) се задълбочават, отчетоха от ръководството на компанията по време на заседание на енергийната комисия към парламента.

Докладът за НЕК представи Венцислав Марков - ръководител управление "Регулация, икономика и бюджет".

Една от изненадите за компанията се оказа по-бързото отваряне на енергийния пазар. Повече компании са излезли на свободния пазар, от което НЕК търпи загуби от 18 млн. лева. Тези загуби са свързани с изкупената по преференциални условия електроенергия от ТЕЦ Марица изток 1 и ТЕЦ Марица изток 3.

Като цяло загубите за компанията за първите десет месеца на годината спрямо предходния регулаторен период е в рамките на 96 млн. лева, сочи докладът на компанията. Негативните резултати са факт заради изкупуването на зелена енергия, кафява енергия, студения резерв и заради дейността на ПАВЕЦ Чаира.

ПАВЕЦ-ът работи с четирите си хидроагрегата, което показва нуждата от тази централа, но разходите не се покриват. На месец загубите са в размер на 10 млн. лева.

От НЕК кометираха още, че приходите от продажби на емисии парникови газове не са в предвидения размер от 140 млн. лева, а са 75 млн. лева.

ЕСО не покрива текущите си задължения

Електроенергийният системен регулатор (ЕСО) от своя страна работи на печалба - към края на септември е отчетен положителен финансов резултат от 793 хил. лева. Компанията обаче не може да покрие текущите си задължения.

Едно от притесненията за изпълнителния директор на компанията Валентин Колев е отменената от Върховния административен съд такса за включване за ВЕИ-производителите. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране трябва да вземе решение как да бъдат възстановени сумите в размер на 45 млн. лева.

През последните месеци се отчитат и ръстове при износа на електричество, отчетоха и от НЕК, и от ЕСО. Данните показват, че през септември са изнесени 867 хил. мегават часа, което е малко под нивото от същия месец на 2012 година (872 хил. мегаватчаса). През октомври износът достига 763 хил.мегаватчаса спрямо 567 хил. мегаватчаса година по-рано, а през ноември - 889 хил. мегаватчаса спрямо 627 хил. мегаватчаса за същия месец на 2012 година.

Общият износ към края на ноември обаче е по-нисък заради ограничения износ в началото на 2013 година.

Една от причините за повишения износ на енергия е изваждането на добавките и включването им в цената за вътрешния пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:48 | 14.09.22 г.
fallback