fallback

Стойнев: Доверието в българската икономика се възвръща

Има ръст на инвестициите в автомобилостроенето, бизнес услугите и транспортното оборудване, заяви икономическият министър

13:35 | 19.12.13 г. 10

Доверието на инвеститорите в българската икономика се връща. Инвеститорите са тук, създават се работни места. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев при връчването на сертификат за инвестиция клас „А” на „Алфред С. Тьопфер Интернешънъл България Лоджистикс” ЕООД за проект за зърнено пристанище на р. Дунав при с. Айдемир, община Силистра, съобщиха от Министерство на икономиката и енергетиката.

През 2013 година сертифицираните проекти са общо 15 (6 за клас „А“ и 9 за клас „Б“) на обща стойност 100 млн. лв. и за 901 постоянни нови работни места. За последните 7 месеца са издадени 4 сертификата за инвестиции на обща стойност над 44 млн. лв., предвиждащи 210 нови работни места. „Наблюдаваме положителна тенденция по отношение на сертифицираните по Закона за насърчаване на инвестициите проекти“, допълни министърът.

„Има засилен интерес към автомобилостроенето, бизнес услугите и транспортното оборудване“, каза още Стойнев. В тях България е сред страните с растеж на преките чуждестранни инвестиции. Министърът акцентира, че държавата разчита изключително много на доброто взаимодействие с инвеститорите и местната власт, за да може в най-кратки срокове да се подобри животът на хората.

Инвестицията в Айдемир е в размер на близо 10,6 млн. лв., разчетена за тригодишен период. Очаква се строителните дейности да започнат през март-април 2014 г.

„Насърчаването на проекта за пристанище в с. Айдемир е част от политиката ни за модернизация и реиндустриализация на страната. Пристанищата имат ключова роля за икономическия растеж, защото през тях се обработва и преминава над 60 на сто от износа и вноса“, каза Стойнев.

Министърът подчерта, че сертификатът се дава за проект, който е втори за изграждане на пристанище и първи за речно пристанище". To ще бъде най-голямото по денонощен капацитет за зърнени товари на българския бряг на р. Дунав. Той съобщи още, че за реализацията му Министерството на икономиката и енергетиката ще окаже съдействие, включително чрез предоставяне на средства на община Силистра за изграждане на нов довеждащ път и преасфалтиране на част от съществуващ път до пристанищния терминал.

Очакваният размер на помощта е 510 хил. лв. Освен това осъществяването на съоръжението ще стимулира икономическото развитие на общината. Портът ще повиши износа на зърно от България, а строителството му ще създаде допълнителна заетост в региона, който е с ниво на безработица над средното за страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:07 | 12.09.22 г.
fallback