IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трансфер на работници между фирмите предлага БСК

Да могат да се назначават 15-годишни и да се въведе електронна трудова книжка искат работодатели

15:08 | 29.01.14 г. 3
Трансфер на работници между фирмите предлага БСК

В писмо до вицепремиера Даниела Бобева относно Третия пакет с мерки за намаляване на административната тежест Българската стопанка камара (БСК) предлага пакет от промени в регулацията на пазара на труда.

Работодателите да могат да назначават 15-годишни, да се въведе електронна трудова книжка и да се регламентира възможността за трансфер на работници между фирмите, премахването на класа „прослужено време“ и връщане на възможността за прекратяване на трудовите договори на работници в пенсионна възраст, са част от предложенията.

Работодателите предлагат да се регламентира правото им да сключват договори помежду си за временно или постоянно предоставяне на висококвалифицирани специалисти от едно предприятие на друго срещу съответно възмездяване на „предоставящия” кадрите работодател. Това ще даде възможност за адаптация на работодателите и наетите в условия на продължаваща икономическа криза и висока безработица, мотивират се от камарата.

Сред идеите на БСК за промени в регулацията на пазара на труда е облекчаване на разрешителния режим за работа на лица от 16 до 18 г. и намаляване на прага за възраст на наетите лица от 16 г. на 15 г. Така ще се изравнят условията за наемане, действащи в повечето страни-членки на ЕС, уточняват от организацията. Наред с това се създават условия за въвеждане на т.нар. дуална система в съответствие с приложимото международно трудово право, както и за трудова заетост на ранно отпаднали от образователната система.

Бизнесът настоява преразглеждане на правото на 20 дни платен годишен отпуск на майките за периода, за който са били в отпуск по майчинство. Следва да се съкрати продължителността на отпуск за сметка на повишаване на размера на обезщетенията в съответствие с практиката в ЕС, смятат работодателите.

При връщане на работа майка, която е била вече две години в отпуск по майчинство, придобива право на още 40 дни платен отпуск за същите две години, за сметка на работодателя и останалите работници и служители. Продължителният отпуск по майчинство деквалифицира значителна част от заетите и ги изключва от пазара на труда за около две години, посочва в мотивите си камарата.

Предлага се предоставяне на възможността чрез сключване на фирмен колективен трудов договор да се въведе гъвкав режим на работното време. Според бизнеса така се създават условия за гъвкавост на трудовите отношения, за сумирано изчисляване на работното време ,в зависимост от промяна в пазарните условия, получаване на извънредни поръчки и нови договори за реализация.

Замяната на хартиената трудова книжка и трудовото досие на работника и служителя с електронни е друго предложение. Част от данните следва да се попълват автоматично чрез подаване по електронен път в НАП и НОИ.

Въвеждане на специализирани трудови съдилища за разглеждане на индивидуални трудови спорове и на задължителни предварителни процедури за доброволно разрешаване (споразумяване) при индивидуални трудови спорове, искат още от бизнес организацията.

Остава и искането за отпадане на задължението на работодателя да изплаща 70% от среднодневното брутно трудово възнаграждение за първите три дни от временната нетрудоспособност. Мотивът е, че се изплаща обезщетение за период, за който лицето е било осигурявано, и се внасят повторно осигурителни вноски за начисленото обезщетение.

БСК отново припомня за предложенията си да отпаднат ограничената имуществена отговорност на работниците, както и отмяна на определянето по административен път или чрез браншово договаряне на прагове на минимален осигурителен доход по професии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Mu/\eH
преди 10 години
Е, спокойно. Никой няма да назначи 15 годишна като секретарка! Но аз лично искам да мога законно да си пратя децата да работят през лятото във фирмите на мои познати, за да разберат какво е труд, отговорност и изобщо какво ще ги чака като пораснат. Сегашната младеж няма трудови навици меко казано!А относно гъвкавото работно време не виждам как ще стане без законови промени, защото в момента 4-часовите трудови договори се считат като опит за измама и неплащане на осигуровки и то много често е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
maximilian
преди 10 години
Това не са работодатели, а робовладелци!!! Да преотстъпват "висококвалифицирани специалисти от едно предприятие на друго срещу съответно възмездяване на предоставящия кадрите работодател"?!? Я направо да го дамгосват и да го убиват като остарее! "да се въведе гъвкав режим на работното време"- отдавна е въведен - работят им 12 часа, плащат 8, а осигуряват на 4!Затвор за некоректни (неплащащи заплати) работодатили- престъпници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
15 годишни......!?!? Каква работа биха могли да вършат!!!???? Секретарки на по 15 ли им се искат на тези извратеняци? Има такава голяма безработица те деца искат на пазара! :D ====="БСК отново припомня за предложенията си да отпаднат ограничената имуществена отговорност на работниците" Интересно каква ли отговорност искат да вменят на 15 годишен работник?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още