IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът е против промени в КТ за изплащането на заплатите

Под 1% от действащите предприятия имат затруднения по изплащане на възнагражденията, аргументират се работодатели

14:10 | 28.01.14 г. 4
Бизнесът е против промени в КТ за изплащането на заплатите

Представителите на работодателските организации се обявиха категорично против предложените от парламентарната група на "Атака" промени в Кодекса на труда, които бяха обсъдени днес на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) в Министерския съвет.

Бизнесът, синдикатите и депутати спориха за промени в Кодекса на труда, които предвиждат задължително изплащане на 100% на заработените от работниците заплати. Предложенията предвиждат още разширяване кръга на лицата, които носят отговорност за изплащане на възнагражденията. Освен работодателя, както е в момента, промяната залага вменяване на отговорност и на съдружници, акционери, управителни и контролни органи, като например: управител, контрольор, изпълнителен директор, Съвет на директорите, Надзорен съвет, обяснява адвокат Минко Георгиев, който е експерт по търговско и трудово право.

Промените, предложени от “Атака”, предвиждат още и собствениците на фирми да бъдат солидарно отговорни наред с длъжностните лица за забавени или неполучени в пълен размер заплати. Според новите предложения за промени в Кодекса на труда солидарна отговорност трябва да носи и компанията, която междувременно купува фалиралата фирма.

Работодателят да е задължен да изплаща цялата заплата на работниците си в срок, а не само 60%, е друг предложен текст от „Атака“. Според сега действащия Кодекс на труда работодателят има правото да плати само 60 на сто от заплатата на работниците си, а останалите 40 на сто могат да бъдат отлагани безсрочно във времето.

Пръв по темата се изказа президентът на КНСБ Пламен Димитров, който увери, че синдикатите подкрепят проекта, особено заради текста за бързото изплащане на дължимите възнаграждения на работниците. "КНСБ повече от 10 години по различни начини предлага различни форми за разширяване на регулациите, които да гарантират изплащане на заплатите и поемането на отговорност. Ние ще подкрепим законопроекта", категоричен бе той.

Работодателите заеха обща негативна позиция по отношение на предложението на "Атака". Въпреки това те не скриха, че са нужни промени в Кодекса на труда, които да помогнат в случаите, в които бизнесът умишлено е нелоялен.

Според председателя на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев в страната има над 350 хил. действащи предприятия. Нищожна част от тях - под един процент, имат затруднения, довели до големи забавяния в изплащането на възнаграждения, а умисъл в това има само в отделни случаи, каза той. Понякога проблемите са неплащане на клиент или забавяне на плащане на държавата или може да има забавяне на плащане от клиент от чужбина. "Не винаги има умисъл в неизплащането на заплатите. А когато има, той е изначален. Начинът, по който се търси решение, не е този. Какво значи солидарна отговорност? Търговският закон разграничава различните дружества и им поставя различни отговорности и току така не може да се говори за солидарна отговорност", коментира Велев.

"Акционерите няма как да носят отговорност. Ако искаха да носят равна отговорност и да се гледа по друг начин на това дружество, щяха да го регистрират по друг начин. Предложените изменения ще имат опустошителен ефект - ще сринат капиталовия пазар и ще изгонят малкото инвеститори и предприемачи, насочили се към България“, каза Велев.

По негови думи категорично се влиза в конфликт с Търговския закон. Според него, ако това предложение бъде прието, ще има много негативни последици за икономиката. Това ще позволи на служителите да се отнасят безотговорно към задълженията си към работодателя. „Надяваме се да коригирате предложението си само за онази част за работодателите, които наистина са недобросъвестни“, каза той.

"И четирите работодателски организации се противопоставят и са крайно несъгласни с предложените промени. В общия случай работодателите изплащат възнагражденията си. Търсенето на решение на този проблем трябва да бъде по начин, правилен за ЕС, подчерта Велев.

БСК не подкрепя внесения законопроект за изменение и допълнение на Кодекса на труда, се казва в становище на камарата до медиите. Предлаганите промени правят опит за неясно формулиране на солидарна отговорност за задължения при забавено изплащане на трудови възнаграждения, обезщетения и други плащания по КТ, смятат от камарата.

Министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов посочи, че ресорното министерство подкрепя идеята за справяне с проблема с неплащането на заплати.

“Проблем наистина има. Трябва да решим как да бъде решен този проблем и рискът да бъде поет от една или от друга страна. Очевидно е, че рискът трябва да бъде поет от работодателите. Трябва да се търси начин за споделяне на риска между работници и служители. Подкрепяме идеята да се търсят възможности за действително гарантиране на трудовото възнаграждение. Навлизаме с трудовото законодателство на територията на търговския закон. Трябва да изчистим тези взаимоотношения, така че да не накърним правото на собственост. Голяма част от българските предприятия са капиталови дружества. Според Търговския закон по размера на капиталовото участие се взима предвид и отговорността", допълни Адемов.

След заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов посочи, че по данни на Главна инспекция по труда всичките задължения за неизплатени работни заплати, които са дължими, са от порядъка на 80 милиона лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
Гн Велев, кой взема участие при изготвяне на разчетите?Кой има възможността да фалира сам собствената си компания с цел извличане на облаги? Имат ли работниците на такива компании права за подобни решения? Аргументите ви "ИЗДИШАТ" от където и да погледне човек. Приемете, че досега тези ви права бяха бонус /и от страна на бутафорните ни синдикати/ да си стъпите на крака! И не заплашвайте с оттегляне на наши бг капитали . Знаете, че навсякъде в цивилизацията за номерата на БГ работодатели /не всички разбира се/, които вървят тук дърпат силно уши! Така, че сигурен съм, че ще си подвиете опашки и ще приемете нормалността стига да има хора с кураж и власт да я наложат! Мога да се обзаложа на това.;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
Васил Велев : "Понякога проблемите са неплащане на клиент или забавяне на плащане на държавата или може да има забавяне на плащане от клиент от чужбина. "Не винаги има умисъл в неизплащането на заплатите."===Питам : Гн Велев, КОЙ взима решенията за сделки с клиентите на компанията и КОЙ с доставчиците и !!!???Вашите работници имат ли делегирани от вас права за подобни решения!? Кой би трябвало да носи отговорност за ГЛУПОСТТА, НЕОСВЕДОМЕНОСТТА или ЛИПСАТА на компетентност и лакомията при сключване на сделки? Вие допитвате ли се до тях при вземане на решенията? Защо при извършена от мениджмънта ви ГЛУПОСТ наказани са работниците? От къде на къде ще им задържате 40% след като глупостта е сътворена от собствениците или от мениджмънта? Какво значение има тук дали е умишлено или не? Трудовия договор е възмезден договор / или поне би трябвало да е/ и ВИЕ имате РАЗПИСАНИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ срещу които можете да си позволите да ГУБИТЕ времето на хора !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
rover
преди 10 години
Аз знам кой бизнес иска да не си плаща навреме заплатите. Това е този бизнес, който изобщо не представлява мен, който участва в разни тристранки, сговори със синдикати, правителство, мутрафони и т.н., изключително в моя вреда. Във вреда на човек, който от 22 години нито един път не е закъснял да плати в срок осигуровки, заплати, данъци и т.н. Абе аз дори не съм и знаел досега за разни 60% и други подобни трикове. *** са това, не работодатели. Я излезте навън на улицата в този студ и си представете, че няма с какво да си платите сметките, какво да занесете у дома за вечеря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
"Бизнесът е против промени в КТ за изплащането на заплатите" "Бизнесът, синдикатите и депутати спориха за промени в Кодекса на труда, които предвиждат задължително изплащане на 100% на заработените от работниците заплати."Не мога да се начудя що за дискусия е това!? Как така на някои им се позволяват дискусии по ценатана блага, а на мен когато искам да ползвам такива / домати от супермаркета например / не ми се позволява. Има табелка с цена и на касата си я искат на 100% на часа без отлагания /ако има такива дължат се лихви/и без дискусии ! Не искат и да чуят за 60% а другите да им платя когато мога /и ако мога /. :D Що за смехотворен дебат!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още