IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодателите ще отчитат извънредния труд веднъж в годината

Кабинетът прие предложения за промени в Кодекса по труда, с цел намаляване на регулаторната тежест

15:54 | 15.01.14 г.
Работодателите ще отчитат извънредния труд веднъж в годината

Работодателите да отчитат извънредния труд на служителите си не на всяко полугодие, а веднъж в годината. Тази идея е част от плановете на правителството за промяна в Кодекса на труда, приети днес с цел намаляване на регулаторната тежест на бизнеса.

Досега работодателите трябваше на всеки 6 месеца да предоставят детайлен отчет за извършения извънреден труд на работниците си, припомнят от правителствената пресслужба.

Друга промяна в кодекса, одобрена днес е нормативното уреждане на договора за стажуване. Работодателите ще могат да сключват трудов договор с условие за стажуване с младежи на възраст до 29 г., които са завършили средно или висше училище и нямат трудов стаж или професионален опит по придобитата професия или специалност.

Такъв договор ще може да се сключва само веднъж с едно и също лице. Младежите ще се наемат за стажуване на длъжности, които съответстват на тяхната квалификация, за срок от шест до 12 месеца.

Предвижда се също да отпадне задължението на работодателите да осигуряват ревизионни книги в предприятието, неговите поделения, обекти и работни площадки и на други места, на които се полага наемен труд.

Третата промяна е свързана с оправомощаване на Главната инспекция по труда (ГИТ) да дава задължителни предписания на работодателите да заличават уведомления за сключени договори, ако установят, че няма доказателства за съществуване на трудово правоотношение.

Това се налага поради факта, че през последните години са констатирани голям брой случаи на злоупотреба с личните данни на работници и служители, които се използват за извършване на регистрация на трудов договор, без такъв да е сключен между страните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:34 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още