IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стажантски договори ще има само за завършилите средно или висше образование

Заплащането на стажантите не трябва да бъде под минималната работна заплата, предвижда още предложението

16:38 | 03.12.13 г.
Стажантски договори ще има само за завършилите средно или висше образование

Синдикати и работодатели не възразиха срещу предложението за въвеждането на специален договор за стажуване при работодател, което се въвежда с промени в Кодекса на труда. Като цяло те одобряват предложената политика, обяви след заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество вицепремиерът и правосъден министър Зинаида Златанова.

Според предложението всеки младеж до 29 години, който има диплома за средно или висше образование, но няма опит по специалността, ще подписва договор при започване на стаж при работодател. Заплатата му ще бъде поне минималната за страната, като освен това ще му бъде назначен и наставник. По сега действащия Национален план за действие по заетостта, наставникът, който има право да подпомага обучението на стажанта, получава допълнително 140 лв. 

Според социалния министър Хасан Адемов с тези промени в Кодекса за пръв път ще се даде право на регламентиране на стажантските договори, които са свързани с прехода към назначаване на работа. Това е мярка за борба с младежката безработица, коментира още той.

Хасан Адемов уточни, че работодателите ще могат да бъдат подпомогнати финансово, за да наемат стажанти, по европейски и национални програми.

Друга промяна в Кодекса задължава контролните органи на Главната инспекция по труда да издават задължително предписание на работодателите за заличаване на трудов договор, ако няма доказателства за сключени правоотношения в действителност.  

Това се налага заради злоупотребата с лични данни, която зачести напоследък. Някои работодателите ги използват, за да сключат фиктивни договори, обясни Емил Мирославов, директор на дирекция "Трудово право, обществено осигуряване и условия на труд" в социалното министерство.

Той даде за пример служител от пожарната, за когото по регистри излизат шест договора. "Искат да го уволнят от пожарната, а на практика той си работи само на една работа, това е злоупотреба с лични данни", обясни Мирославов.

Още политически новини можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още