IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Андреева: Разбиването монопола на НЗОК ще е полезно за цялата система

До края на мандата работещите в спешната помощ ще имат 50 процента увеличение на заплатите

18:37 | 16.02.14 г. 1
Т. Андреева: Разбиването монопола на НЗОК ще е полезно за цялата система

Ликвидирането монопола на Националната здравноосигурителна каса е полезно за системата като цяло, заяви в предаването „Нека говорят” по bTV здравният министър Таня Андреева.

На въпрос за нуждата от демонополизация на здравната каса тя посочи, че най-елегантният начин за премахването на монопола на НЗОК е в създаването на втори стълб на здравното осигуряване. Тя обясни, че в момента касата покрива един основен пакет медицински дейности, което налага заплащането на други. При наличие на допълнителното финансиране за здраве обаче екстрите и скъпите изследвания всеки ще покрива допълнително чрез втора здравна вноска, което ще е полезно за системата като цяло, заяви министърът.

Андреева посочи, че по темата за демонополизацията винаги ще има критики и подкрепа, но допълнителното финансиране за нея е правилният път. Тя посочи, че все пак ключът към качественото здравеопазване е контролът – именно заради липсата на контрол много сфери в сектора са изпуснати от контрол, каза министърът. 

Един от начините да има пари в системата е да се контролира тяхното разходване. „Вярвам, че в рамките на моя мандат ще се случат три неща – реформата в спешната помощ, начално изграждане на електронното здравеопазване и работата по въвеждане на втория стълб”, заяви здравният министър.

По темата за започналата реформа в спешната помощ Андреева коментира, че два са основните проблема – със заплащането на лекарите и с възможността за тяхната професионална реализация. Тя поясни, че досега те не са имали специализират, защото са работели предимно в мобилните екипи, а не в болниците, което сега ще се промени.

Андреева даде обещание, че до края на мандата работещите в спешната помощ ще имат 50 процента увеличение на заплатите.

От март започва изграждането на три от така наречените „малки пироговчета”, каза министърът – в Плевен, Бургас и Велико Търново, а след три години изцяло ще са готови всички 11 спешните болнични комплекси.

Относно проблема с това какво покриват здравните вноски и какво не министърът каза, че е крайно време да се каже открито на хората, че вноските не могат да покрият всичко - те покриват определен пакет медицински дейности.

Андреева вярва, че ще се повиши събираемостта на вноските, но по-труден ще е въпросът с връщането на доверието в системата, което ще бъде дълъг процес.

При електронното здравеопазване хората ще знаят всеки лев къде отива, няма да се източват средства от системата без да е ясно къде отиват, каза Андреева.

За броя на болниците тя коментира, че голямата беля е, че в големите градове има по една болница на пет човека, докато в малките има проблем. 

Според министър Андреева трябва да има равномерно разпределение на лечебните заведения. Болници за бедни и богати няма да има, но обикновено пациентите избират тези, които имат добри специалисти и добра апаратура, каза здравният министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
Г-жа министърката се прави на ударена - втори стълб (доброволен) има от повече от десетина години. Къде е проблема тогава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още