IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата здравна карта – без изкуствено рязане на болници

Най-новото разпределение на лечебните заведения в страната ще е ясно до края на март догодина

16:29 | 22.11.13 г.
Новата здравна карта – без изкуствено рязане на болници

При изготвянето на новата здравна карта няма да се подхожда административно, а при подбора на лечебните заведения ще бъдат включени обективни критерии – заболеваемост, възраст на населението и други. В това увери здравният министър Таня Андреева в предаването „Лице в лице“ по bTV.

Като посочи, че процесът по изготвянето на картата няма да е лесен, Андреева уточни, че „няма да се зачеркват болници просто с молив“, а  става въпрос за здравен статус и за качество на лечението, което пациентите могат да получат в съответното лечебно заведение.

„Здравната карта е на много ранен етап на обсъждане и конкретните критерии все още не са ясни“, каза тя. И допълни, че до края на март картата ще бъде факт.

Андреева акцентира върху това, че няма да има „изкуствено рязане на болници“, но със сигурност ще има болници, които няма да могат да функционират след въвеждането на новата здравна карта, защото не отговарят на  критериите за качество на услугите.

Здравната система в България практически е във фалит. Вече имаме фалирали, и то университетски болници, посочи Андреева и даде пример с болницата в Стара Загора. Затова сред критериите ще са определяне на оптималния брой не на лечебните заведения, а на леглата, от които имат нужда всеки град и област, за да се поемат пациентите. За основен недостатък в предишната методика, правена преди три години, се смята административното определяне на броя на леглата, стана ясно от думите на министъра.

И все пак България е с най-много болници на глава от населението в Европейския съюз, напомни Андреева. Тя даде пример, цитирайки данни на министерството, че в Перник и в Ловеч болничните легла са повече отколкото в София. Има и друг парадокс, каза министърът - малки градове в страната са получавали повече пари от здравната каса, отколкото големи градове.

„Важно е да се създадат правила, по които да работят всички болници и най-вече да отговарят на условията за качествена дейност, която предлагат на пациентите, за да няма такива абсурди като хоспитализация три пъти на един пациент за едно заболяване“, коментира здравният министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още