fallback

Държавата ще участва във втория търг за "Химко"

Министърът на икономиката потвърди, че има инвеститорски интерес към предприятието, но не уточни от кого

16:17 | 04.04.14 г. 7

Държавата ще участва във втория търг за "Химко" Враца. Това заяви по време на парламентарния контрол министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, цитиран от БТА.

Той повтори, че на първия кръг на търга за продажбата на завода създадената специална компания на БЕХ „Енергийна инвестиционна компания“ не е участвала, тъй като предложената цена е била много висока. „На втория търг обаче имаме желание да участваме. Предприятието е в добро състояние, то има бъдеще“, каза Стойнев.

Министърът на икономиката потвърди, че има инвеститорски интерес към предприятието, но не уточни името му, защото инвеститорът още не е взел официално крайното си решение.

Ако държавата закупи "Химко“ Враца, 80-90 процента от парите ще се върнат под формата на плащания към държавните дружества "Булгаргаз", НЕК и към Националната агенция за приходите, каза още Стойнев.

По негови думи правителството иска да привлече инвестиции в модерни технологии и в предприятия, които могат да дадат висока добавена стойност на крайния продукт, но предприятието "Химко" Враца също има нужда да бъде подкрепено.

Припомняме, че на първия търг за активите на предприятието на 19 март, обявен от синдика с начална цена 28 млн. лв., кандидат-купувачи не се появиха.

Предстои нов търг за активите на дружеството в несъстоятелност, но този път търгът ще бъде явен, а първоначално определената цена ще бъде намалена с 20 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:47 | 14.09.22 г.
fallback