IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активите на „Химко"- Враца са обявени на търг

Началната цена е почти 29 милиона лева

11:51 | 05.03.14 г.
Активите на „Химко"- Враца са обявени на търг

Активите на фалиралия торов завод „Химко"- Враца са обявени за продажба. Търгът е по искане на синдика на завода с решение на Врачанския окръжен съд, съобщава bTV.

Началната цена е почти 29 милиона лева. Търгът с тайно наддаване ще се проведе на 19 март. За продан са обявени всички земи, сгради, инженерни и основни производствени съоръжения, оборудване, материални активи и транспортни средства.

Торовият завод преустанови работа в началото на века след натрупани огромни задължения. В момента най-големите му кредитори са „Булгаргаз" и НЕК.

Според управляващите към предприятието има заявен инвеститорски интерес, но най-вероятно изборът ще се спре върху потенциалния купувач, който успее да осигури доставката на евтин природен газ за производството на карбамид. По предварителни изчисления работата на завода може да се възстанови до 1/4 от предишния си капацитет.

Според експерти с продажбата се дава начало на обявения от правителството рестарт на бившия химкомбинат.

През януари министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев заяви, че "Химко"- Враца ще стане отново държавно предприятие. Той коментира, че крайната цена, за която ще бъде придобито предприятието, ще бъде приблизително 50 млн. лева.

След като сделката бъде финализирана, целта на правителството е заводът да заработи възможно най-бързо. Преди това обаче ще се правят анализи и оценки. "За Химко има пазар и има бъдеще", коментира тогава Стойнев.

В началото на февруари Български енергиен холдинг създаде дружеството „Енергийна инвестиционна компания”, чрез което се очаква да бъдат национализирани, оздравени и препродадени „Химко - Враца“ и „Ремотекс – Раднево”.

И икономическият министър Драгомир Стойнев, и вицепремиерът Даниела Бобева подчертаха, че това ще е само началото на мащабна програма, която цели реиндустриализация на страната.

Свързани компании:

Химко АД /в несъстоятелност/(4CK)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още