fallback

Синдикатите - единни за намаляване на дефицита в общественото осигурявне

Увеличаването на вноската за пенсия е един от механизмите, смятат от КТ „Подкрепа“ и КНСБ

12:35 | 25.04.14 г. 8
Автор - снимка
Редактор

Синдикатите са единни в предложенията си за промяна в социалните осигуровки с минимални изключения, потвърди в интервю за БНТ лидерът на КТ „Подкрепа“ Константин Тренчев.

Той коментира започналите обсъждания в рамките на Комисията по осигурителни отношения към тристранния съвет за промени в размера на осигурителните вноски за различни фондве към държавното обществено осигуряване (ДОО).

Предложението на КТ „Подкрепа“ е осигурителната вноска да се увеличи с 1,2%, посочи Тренчев, като обясни, че намалението на вноската при предишни правителства не е било добро решение. Според синдикалиста парите, които са генерирали работодателите в резултат на намалението на вноски и данъци, е трябвало да се инвестират в производителността на труда, повишаването на доходите и сигурността на работното място, а не да се харчат за луксозни автомобили.

Друго предложение, което поддържат от КТ „Подкрепа, е за приемането на необлагаем минимум, каза Тренчев. Той поясни, че синдикатът е предложил при въвеждане на необлагаем минимум да се облагат само доходите над фиксираната сума. „Ако необлагаемият минимум е 340 лева, а се взимат 350 лева, да бъдат обложени тези 10 лева отгоре“, даде пример Тренчев. "Ако беше прието това предложение, още тази година българите щяха да почувстват повишение на доходите", каза синдикалистът.

При формиране на минималната работна заплата синдикатът настоява за приемането на обективен критерий, според който нарастването да е ясно и прозрачно, без да се налага всяка година административно увеличение с 20 или 30 лева, както е в момента.

"Би следвало минималната заплата да гони производителността на труда", каза още Тренчев. И посочи как може да се повиши производителността на труда – от страна на работодателя чрез инвестиции в по-добри технологии и в организацията на трудовия процес, а от страна на работниците – чрез по-висока квалификация.

Тренчев коментира и тезата на работодателите, че заплатите са ниски, защото производителността на труда е малка - 47% спрямо европейската. Синдикалистът напомни, че ако се следва тази логика, би следвало и заплатите да са 47% от европейските, а не 25%, както е сега. „Ако гледаме европейските съотношения, заплатите могат да се вдигнат с 40-50%", поясни Тренчев.

Припомняме, че и КНСБ настоява да се увеличат поне с 1% вноските за пенсия и с 2% за безработица като механизъм за намаляване на дефицита в общественото осигуряване.

Бизнесът обаче е против покачването на вноските и настоява при такава промяна да се изравнят осигуровките за сметка на работодателя с тези на служителите. Сега те се плащат в съотношение 60 към 40 от работодател и служител.

Очаква се НОИ да изготви подробни разчети за дефицитите в системата на общественото осигуряване, като се посочи с колко трябва да се увеличат вноските за всеки един от фондовете, за да се стопи дефицитът. На базата на тези разчети ще се търси решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:54 | 13.09.22 г.
fallback