IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обмисля се увеличение на пенсионната вноска от 2015 г.

Според социалния министър Хасан Адемов това може да стане само при ръст на икономиката

12:36 | 18.12.13 г. 16
Обмисля се увеличение на пенсионната вноска от 2015 г.

Възможно е да се пристъпи към поетапно увеличаване на вноската за пенсионно осигуряване от 2015 година. Това стана ясно от думите на социалния министър Хасан Адемов в парламента.

Увеличаването на осигурителната вноска може да се случи само ако има подходящи икономически условия, заяви Адемов.

Той посочи, че може да се мисли в посока вдигане на вноската от 2015 година в условия, в които “се надяваме да има ръст на икономиката, на приходите“.

Той беше категоричен, че в осигурителната система трябва да се балансира бюджетът на ДОО, като поетапно и постепенно се вдига вноската с 1-2 процента. Министърът обаче поясни, че това би могло да се случи само при ръст на икономиката, защото в противен случай има риск да се намали разполагаемият доход на българските граждани и да се натовари допълнително бизнесът, което може да се отрази на пазара на труда.

Ако искаме да стабилизираме бюджета на ДОО, няма как да минем без вдигане на вноската, отсече министърът.

По думите му един от най-важните въпроси е как да се стабилизира финансово системата. Мерките, които се приемаха досега, бяха в посока на намаляване на приходите и увеличаване на разходите и сега резултатът е ясен - дефицит в бюджета на държавното обществено осигуряване, каза той.

Според министъра въпросните действия вместо да оптимизират системата, са направили така, че дефицитът да е изключително сериозен. «За да получи размера на пенсията си, пенсионерът трябва да отиде в магазина да си купи сирене, да плати ДДС и обратно да рефинансира размера на пенсията. Абсурдно е”, смята министърът.

Според него трябва да се мисли в посока дали трябва да има мерки, които да ангажират приходната част на бюджета на ДОО.

През следващата година предстои изключително сериозен дебат по въпроса как ще се увеличава възрастта и стажът за пенсиониране, каза още Хасан Адемов.
В момента има работна група, която се занимава с проблемите на ранното пенсиониране, с това какво ще се случва след 1 януари 2015 г., защото до 2014 г. е възможността за ранно пенсиониране на категорийните работници, посочи той.

Хасан Адемов каза, че другата дискусия е да се съобрази поетапното увеличаване на възрастта и стажа за пенсиониране с продължителността на живота. Конкретните текстове може би до края на март следващата година ще бъдат ясни, допълни той.
 

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 4 rate down comment 0
cokrat1
преди 10 години
Нещо ти си объркан "***"...Нека ти поясня....Бизнесмен, който не можа да плати няколко процента повече осигуровки, значи не е доволен от бизнесклимата...нали така "браточка", такъв е логичния извод. Затуй казвам, ако не можеш да правиш бизнес тук, прав ти път по широкия свят...ходи където бизнесклимата е по-добър. Пречки в ЕС - няма никакви...имаме свободно движение на капитали и т.н....Нали така "***"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 0
trendline
преди 10 години
Знаеш ли колко хора в провинцията, над 50 годишни, се молят да се пенсионират за да имат с какво да преживяват. За работа никой не ги иска защото били стари (не всеки може да е самонаето лице или работодател), за пенсия е много рано. *** мизерията в която живеят много хора...., а искат да работят. И на село не става, че заради да не ги окрадат *** хората спят с агнетата в една стая във вкъщи.То днес все на емоции я караме ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 0
deant
преди 10 години
И аз съм емоционален по темата, щото съм бил в казармата и съм им гледал глупостите. Пазил съм складовете, които преди това са опразнени и съдържанието им нарязно на скрап.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Не им завиждам. Особено на военните. Това е една *** нищо не правеща и с особено високо самомнение. Не си мисли, че не живеят. Ходят по евтини бази, полягват си едни с други, купони всяка вечер. Някои от тях работят и частно като охранители след работа (въпреки, че нямат право). Така, че живуркат си хората. Без да работят. Ще кажете: по-добре да не работят, щото ако работят е война. Да ама не. Те нямат никаква експертиза, натренираност, база,оборудване с което да могат да си свършат работата, ако недай си боже им се наложи. Дори не отидоха да пазят границата от пришълците. Пратиха пак полицаите. Така, че военните за мен са за закриване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 0
mick
преди 10 години
Всъщност тия които чакат пенсията, точно това правят - бутат криво ляво работата/или пък играят карти, или чоплят семки ;)/ - и в 17:00 вече далече от нея, и живеят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 0
mick
преди 10 години
Направо да гласуват един закон - сегашните работещи да станат роби на пенсионерите и трайно безработните. Та да може да им плащат полагащите им се пенсии и помощи.Могат да си го гласуват, щото тази група вече е повече от работещите. А да фуражките и чиновниците може да се освободят, щото са друга класа и те.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 2
misanthrope
преди 10 години
Аз само да вметна.... Не че не сте прави ама верно ли им завиждате на полицаите и военните. Да търпиш ти 27 години простотии и единствената цел в живота ти да е да станеш на 50 и да вземеш n заплати и 600 лева пенсия. Е*ах ти живота честно. Младите ти години минали в кусане на чорба и търпене на простотии. Е*ах ти живота ако чакаш да мине по-бързо та да станеш на 50 .. с 600 лева пенсия.Аз съм живял на 20, на 30 , на 40... дръжте си я на**та пенсия, дреме ми.Нали не напразно казват че един път се живееа после в гроба се гниеИзвинявам се, коментара е емоционален и НЕикономически но все пак.. не живеем за да докараме пенсия. Живейте сеега, не чакайте 50 и пенсия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 15 rate down comment 0
Stone_Kold
преди 10 години
властта оби4а не тези който работят за нея а тези дето я крепят....военни милиция и компания, затова те ще са с превилегий пред останалите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 0
V.At.
преди 10 години
До СократчоНещо доста си объркан щом не правиш разлика между бизнес и пазар на труда. Не знам до сега бизнесът да е имал ограничения ни в Европа, ни в Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 0
data
преди 10 години
просто математическо равенство : няма да вдигаме възрастта за пенсиониране, няма да отнемаме привилегията на ушевите =на по високи вноски=на по висока безработица=на по голям процент сива икономика колко проста е логиката !!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още