IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стойнев подкрепя искането АЕЦ Козлодуй да не плаща дивиденти

Средствата ще отидат за удължаване на срока на експлоатация на работещите реактори и за изпълнение на проекта за седми блок

16:54 | 08.05.14 г.
Стойнев подкрепя искането АЕЦ Козлодуй да не плаща дивиденти

Министерството на икономиката и енергетиката ще подкрепи искането на ръководството на АЕЦ "Козлодуй" за преразглеждане на политиката на изплащане на дивидент на държавата.

Като принципал на дружеството министерството ще направи всичко възможно това да се случи, стана ясно от изказване на икономическия министър Драгомир Стойнев, който днес провежда срещи с бизнеса във Враца, съобщи БТА.

Още в края на февруари изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ Иван Генов съобщи, че ядрената централа внася 80% от печалбата си в държавната хазна под формата на дивидент. За да може да изпълнява проектите за удължаване на живота на двата блока, както и за изграждането на седми блок, тези плащания трябва да бъдат прекратени.

Днес енергийният министър заяви, че основен приоритет е модернизацията на двата блока, така че политиката за изплащане на дивидент от АЕЦ "Козлодуй" ще се преразгледа. Той поясни, че средствата са необходими на атомната централа както за удължаване на срока на експлоатация на работещите реактори, така и за изпълнение на проекта за изграждане на седми блок.

Драгомир Стойнев не се ангажира със срок за внасяне на предложение в Министерския съвет, като уточни, че това зависи от разчетите на ръководството на атомната централа за необходимите средства за модернизация, както и откога трябва да започне набирането им. Той допълни, че интензивните преговори с Westinghouse по проекта за изграждане на нова мощност в АЕЦ "Козлодуй" продължават, но преди да бъде напълно структуриран финансовият модел, няма да се правят никакви поръчки.

Стойнев коментира и намерението на държавата да купи торовия завод "Химко". Той каза, че пари за придобиване на активите на предприятието са заделени - не само за закупуването им, но и за модернизация. И обясни, че в момента купуването на завода от държавата се бави, защото е заведено дело пред Софийския апелативен съд за това кой притежава активите на "Химко". Това не позволява на синдика на торовия завод да обяви втори търг. Той потвърди, че към завода има интерес както от държавата, така и от инвеститори.

„Реиндустриализацията на страната не означава да вземем старо предприятие и да го вдигаме на крака - това е само част от програмата“, посочи министър Стойнев. Той допълни, че тя включва достъп за българския бизнес до финансов ресурс, създаване на квалифицирани кадри чрез дуалната система на обучение, използване на новата оперативна програма "Конкурентоспособност и иновации" и на Националния иновативен фонд с приоритет иновации, високи технологии и енергийна ефективност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още