IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЕЦ Козлодуй няма да разпределя дивиденти, за да трупа пари за модернизация

Централата няма да иска увеличение на цената на тока, а намаление на квотата за регулирания пазар, коментира директорът Иван Генов

10:35 | 24.03.14 г.
АЕЦ Козлодуй няма да разпределя дивиденти, за да трупа пари за модернизация

АЕЦ „Козлодуй“ ще поиска признаване на разходите по държавно гарантираните заеми и те да се приспадат от печалбата преди разпределението на дивидентите, които дължи на държавата, съобщи в ефира на БНР изпълнителният директор на централата Иван Генов.

„За миналата година печалбата на ядрената ни централа е 40 млн. лева, а плащанията по заемите към Евроатом по държавно гарантирания заем са годишно повече“, обясни той.

С този ход ще бъдат набирани суми, необходими за удължаване на живота на пети и шести блок на централата.
Генов отказа да даде прогноза колко ще струва това с мотива, че всичко е въпрос на преговори с фирмите, които ще извършат модернизацията на блоковете. „Така или иначе това са разходи, които ще обезпечат практически една нова централа – два хилядамегаватови блока с 30 години експлоатация напред“, допълни той.

Генов не пожела да коментира и дали от новия регулаторен период ще се повишава цената на електричеството. Той обаче допълни, че АЕЦ „Козлодуй“ няма да иска повишаване на цената, а намаляване на квотата за регулирания пазар. Водят се разговори с Държавната комисия по енергийно и водно регулиране за преразпределение на квотата от новия регулаторен период. Според него разумното разпределение би било 40% за регулирания и 60% за свободния пазар.

Генов уточни, че тази година квотата е 55% за регулирания пазар, където цените се определят от ДКЕВР.
Според него централата може да продава на още по-ниска цена за защитените потребители, но квотите трябва да бъдат такива, че да бъдат реализирани.

„Не да се налага ние да пазим квотата за регулирания пазар, понеже имаме задължения по определените квоти от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), и накрая да се окаже, че не може да се изкупят тези количества и ние трябва да разтоварваме“, обясни още директорът на централата.

Той потвърди, че около 60% от приходите на АЕЦ „Козлодуй“ идват от продажбите на свободния пазар. Централата продава електричеството под себестойност за регулирания пазар, но успява да компенсира загубите с продажбите на свободния пазар.

Припомняме, че топлото време и свитото потребление на енергия накара Електроенергийния системен оператор (ЕСО) да ограничи производството на електричество. Сред тях е и АЕЦ „Козлодуй“ - шест блок е с 300 мегавата намален капацитет.

По тази причина и от централата ще отчетат нереализирани приходи от около 8 млн. лева и в крайна сметка печалбата за тримесечието от очаквани 67 млн. лева вероятно ще бъде към 63 – 64 млн. лева, прогнозира преди дни пред комисията по енергетика директорът на централата.

Генов днес определи ситуацията като „ненормална“: „Централата, която произвежда най-евтин ток, трябва да се разтоварва, понеже НЕК трябва да изкупува скъпата електроенергия от ВЕИ, от Марица Изток 1 и 3, от топлофикационните и когенароционни централи“, коментира той.

Според него АЕЦ „Козлодуй“ е можела да продаде количествата на свободния пазар и да не отчита пропуснати ползи. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още