IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Началото на края на кризата с ЕРП-тата?*

До поставения от ДКЕВР краен срок ще има връщане на сумите, смятат депутати от управляващата коалиция

16:07 | 19.03.14 г. 5
Началото на края на кризата с ЕРП-тата?*

Решението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) вероятно поставя началото на края на кризата с електроразпределителните дружества, прогнозира депутатът от Коалиция за България Явор Куюмджиев пред журналисти в Народното събрание.

Според него дружествата имат необходимите средства и ще могат да възстановят "прихванатите" суми. Депутатът не отрече, че Националната електрическа компания дължи средства на дружествата, но те са натрупани през 2012 година.

Според депутатите от ГЕРБ тези суми са 420 млн. лева. Александър Ненков обясни действията с "кризисен ПР". "През миналата година ДКЕВР имаше повече основания за отнемането на лиценза, защото имаше нарушение на наредбата за отчитане на потребената енергия", обясни той. Според него НЕК е в много тежко финансово състояние, а и управляващите искат да запазят цената на тока. "Социална политика с цената на тока не се прави", категоричен беше той.

Куюмджиев коментира още, че прихващане, каквото са направили ЕРП-тата, не може да бъде извършвано, когато се говори за услуга, предоставяна от обществения доставчик на ток. "Процедурата може да се приложи, когато става въпрос за хляб или домати", коментира той и допълни, че ДКЕВР е издала специално разпореждане, забраняващо тази практика. EVN обаче не го е спазвала от месеци.

ЕРП-тата събират парите от потребителите и трябва да ги предадат на НЕК, която с тях се разплаща на производителите. Задържането на част от тези средства всъщност нарушава обществения интерес.

"Министърът на икономиката е принципал на НЕК, ако не беше предприел такива действия, щяхме да го съдим за престъпна небрежност", категоричен беше Куюмджиев.

ЕРП-тата публично се оплакаха от липсата на реакция от страна на институциите по отношение на задълженията, натрупани още през 2012 година, затова са прибегнали и до мярката "прихващане". На въпрос на Investor.bg Куюмджиев отговори, че НЕК неколкократно е инициирала срещи с електроразпределителните дружества в търсене на комэпромиса в ситуацията.

Как ще се отрази решението върху цената на тока?

Депутатите от Коалиция за България са създали предпоставки, така че цената на тока да не се повишава, коментира Куюмджиев. Прогноза, че няма да се стигне до нарушаване на доставките и ръст на цената на тока, изказа и председателят на енергийната комисия, депутатът от ДПС Рамадан Аталай.

"Обществото не бива да се притеснява, че решението на ДКЕВР ще се отрази на снабдяването и доставките до крайните клиенти", обясни Аталай. Решението за промяна в цените обаче е в ръцете на независимия регулатор, припомни депутатът.

Той коментира още, че и преди година беше започната процедура за отнемане на лиценза на ЧЕЗ, а решението беше, че няма достатъчно основания за отнемането му. "Да видим докъде ще стигнем сега", уточни още Аталай.

Крайният потребител няма да пострада при евентуално отнемане на лицензи на електроразпределителните дружества, коментира за Bulgaria On Air заместник-председателят на ДКЕВР Еленко Божков. Той поясни, че до решението за започване на процедура по отнемане на лиценз се е стигнало след дълги преговори с ЕРП-тата „да изпълнят задълженията си”.

На въпрос кой ще поеме дейността, ако се стигне до отнемане на лицензи, Божков заяви, че ще бъде назначен законен управител, както е предвидено в Наредба 1 на Закона на енергетиката.

Началото на процедура по отнемането на лицензите едва ли ще се отрази на крайните потребители и на цената на тока, прогнозира и директорът на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов. Той обясни още, че финансово централата е стабилна и е завършила 2013 година с 40 млн. лева печалба. За първото тримесечие на тази година централата е на път да постигне печалба от 67 млн. лева. След ограниченията от ЕСО заради свръхпроизводството от днес обаче печалбата вероятно ще падне до 64 млн. лева.

Припомняме, че от днес се ограничава производството на всички производители - от АЕЦ "Козлодуй" е ограничено производството на единия блок с 300 мегавата (от общо 700 мегавата). Ограничението е само за шести блок, защото пети ще трябва да излезе в планов ремонт от 17 април.

Има достатъчно свежо ядрено гориво за зареждането на блока, категоричен беше Генов.

* Информацията е допълнена с изявлението на члена на ДКЕВР Еленко Божков пред телевизия Bulgaria on Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 10 години
В една енергетика, в която се изключват изградени мощности на слънчеви и вятърни централи за да можело миньорите да имат някаква заетост и в която комисионерите със шистовия газ се чудят как да разебат майката на водата и в останалите 10 области, останали по някаква случайност с чиста питейна вода, може би самият бизнес модел на енергетиката да е тотално сбъркан ... от десетилетия.И как стана така, че темата за тотално сбъркания бизнес модел на BG енергетика стигна до руското самодържавие ... може би никога няма да разберем?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
FearVsGreed
преди 10 години
Путин да не е луд да ни приеме в РФ :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 2
Tikvarova
преди 10 години
Да де, но втората част от казуса ще се развие, по малко по-различен начин. Необразованите ни съграждани ще бъдат залети от информационен поток за "лошият, безкруполен, циничен и човеко-ненавистен капитализъм(фашизъм)", след което ще организираме референдум за присъединяване към Русия и тетака :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 3
misanthrope
преди 10 години
Явор явно е решил да спираме тока и да се греем на ***!Мисля, че австрийците и чехите този път ще ги запукат яката. Аз не бих им платил. Отнемат лиценза, спирам тока, после ги давам на международен съд за неправомерно отнемане на лиценза, казуса ще бъде решен в полза на ЕРПтата от всеки съд и то мигновено и после Кюмурджиев ще... си пие биричката докато плащаме на ЕРПтата от нашите данъциДа да... такива ми ти работи драги ми смехурко. Ще поседим без ток, после ще си платим и пак за БСП ще гласуваме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 14
stoiloff
преди 10 години
ИЗгонване на "ИНВИСТИТОРИТЕ" от страната ни! Защо им се даде нещо построено от народа! За да ни източват ли? Със измислени разходи за инвестиции, много кратно надвишаващи пазарните!ВЪН УБИЙЦИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още