fallback

Светлана Дянкова: Младежката безработица намалява

За първите четири месеца на годината работа в реалната икономика са започнали 6392-ма младежи

14:42 | 21.05.14 г. 5

Заради стартиралата от началото на годината „младежка гаранция“, която финансира заетост на младежи у нас, безработицата сред младите към края на април намалява. Тенденцията открои зам.-министърът на труда Светлана Дянкова, която представи данни за изпълнението на гаранцията.

За изпълнението на младежката гаранция, което започна от началото на годината, за страната ни от ЕК са предвидени 110 млн. евро за периода 2014-2015 година.

През първите четири месеца на годината с близо 7000 души са намалели безработните младежи до 29 години и в края на април те са 68 290.

Броят на регистрираните безработни младежи до 24 години също е намалял - с 5417 души в сравнение с април 2013 година. Към края на април 2014 г. регистрираните безработни млади хора са 31 108.

За първите четири месеца на 2014 година работа в реалната икономика са започнали 6392-ма младежи до 24 години. А на устойчиви работни места са устроени близо 15 хиляди души. Други 5400 са включени в субсидирана заетост, включително в стажуване, обяви Дянкова.

Освен тези младежи, които са заети в реалната икономика, без да е предоставяна субсидия от държавния бюджет, по субсидирана заетост работа имат други 2807.

Днес Светлана Дянкова е представила пред министрите промени в Закона за насърчаване на заетостта. Те са свързани с отмяна на регистрацията на посредническите договори, сключени с чуждестранен работодател или корабопритежател, въвеждане на безсрочна регистрация за извършване на посредническа дейност по наемане на работа и др.

Промените предвиждат чуждестранни преподаватели в средно или висше училища да заплащат такса от 500 лв. за издаването на разрешение за работа у нас.

Дянкова съобщи, че във връзка с опасността от наводнения на работодателите в мините са изпратени писма да предприемат превантивни мерки за защита на здравето и живота на работниците. Следващата седмица ще бъде направен обход на място, за да се види как са спазени предписанията.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:50 | 14.09.22 г.
fallback