fallback

Обсъжда се диференцирана минимална възраст за пенсия в специалните ведомства

Ако се стигне до въвеждането на възраст, тя ще е различна според спецификата на длъжността, каза Йордан Христосков

12:47 | 15.10.14 г. 6

Социалният министър Йордан Христосков направи опит да тушира напрежението в специалните ведомства във връзка с ранното пенсиониране. В събота полицаите обявиха протест в знак на недоволство срещу ограничаването му чрез въвеждане на възраст.

Христосков подчерта, че става дума за предложения за реформи. „Не се хващайте за отделни предварителни документи, които се разпространяват неофициално“, заяви той, като уточни, че окончателните варианти ще бъдат представени следващата седмица на пресконференция.

Диференцирана минимална възраст за пенсиониране в специалните ведомства е необходима, а конкретните възрасти ще са предмет на широко обсъждане, заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков.

Той посочи, че не са обсъждани конкретни възрасти за пенсиониране в специалните ведомства в рамките на консултативния съвет по осигурителната система. Според него обаче въвеждането на възраст е в полза на работещите, които по този начин ще бъдат защитени от уволнения, включително по политически причини.

По думите му, ако въобще се стигне до въвеждане на възраст за пенсиониране, тя ще бъде различна, според спецификата на длъжността в МВР, Министерство на отбраната и Министерството на правосъдието.

„По никакъв повод не е обсъждан въпросът за броя заплати, които получават служителите при пенсиониране и намаляването им“, разясни Христосков, като опроверга разпространявани информации. Към момента те са до 20 в зависимост от прослужените години.

По думите му, за да се избегне напрежение и масово напускане, е обсъждано, че задължително трябва да има преходен период, в който служителите да се пенсионират както досега, като се предлага той да бъде в границите 3-5 години.

Христосков напомни, че Европейският съвет препоръчва на България да осъществи реформи в областта на социалното осигуряване, като ограничи възможностите за ранно пенсиониране.

Анализът, който имаме, сочи, че в МВР, МО и МП възрастта за пенсиониране е изключително ниска заради изискването за 27 години общ осигурителен стаж, от които 18 години в рамките на тези ведомства, изтъкна той.

Така през 2013 година средната възраст, на която са се пенсионирали в специалните ведомства, е 50,5 години, през 2012 – 49,7 години, 2011 – 49,4 години, 2010 – 50,6 години.

Повечето от пенсиониралите се обаче са продължили да работят. През 2011 и 2012 година делът на новите пенсионери от трите ведомства, които са вземали едновременно пенсия и заплата, е бил 61%.

Данните на НОИ сочат, че бившите служители на специалните ведомства получават пенсия средно 25,9 години за 2013 година, като от 2010 година насам тази продължителност непрекъснато се увеличава.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:49 | 14.09.22 г.
fallback