IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полицаи, военни и служители на затворите готвят протест

Те искат незабавно прекратяване на всякакви действия по промени в осигурителната система за заетите в сектора без участието на техните представители

14:53 | 14.10.14 г.
Полицаи, военни и служители на затворите готвят протест

Полицаи, пожарникари, военни и служители на затворите излизат на протест в събота заради „обсъждани от служебното правителство мерки за ограничаване на социалните им права”. Това се посочва в съобщение на Синдикалната федерация на служителите в МВР.

Демонстрацията ще започне в 14 часа в градинката пред Централната баня в София и ще продължи с шествие до социалното министерство и Президентството, става ясно от съобщението.

Като причина за готвения протест от синдиката посочват „разпространената от медиите информация за обсъждани и подготвяни от служебното правителство мерки за ограничаване на социални права на служители, заети в сектор “Сигурност” и демонстрираната в последствие арогантност пред хиляди български граждани от министъра на труда и социалната политика в служебното правителство Йордан Христосков, който нарече исканията им за прозрачност комични и заяви, че те не са хората, които имат право да искат оставката му".

Според синдиката е нарушен социалният диалог и колективното договаряне, тъй като важни предложения за ограничаване на социални права не са консултирани със социалните партньори. 

Служителите от сектор „Сигурност” ще протестират с три основни искания -  незабавно прекратяване на всякакви действия по промени в осигурителната система за заетите в сектора без участието на техните представители; незабавна оставка на министъра на труда и социалната политика Йордан Христосков; спешно приемане на подзаконовите нормативни актове, предвидени в Закона за Министерството на вътрешните работи, с участието на професионалните организации на служителите в Министерството на вътрешните работи и Министерството на правосъдието.

Министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов преди дни коментира намеренията за протест пред bTV, като посочи, че „никой нито е коментирал повишаване на годините за пенсиониране, нито за отнемането на 20-те им заплати”.

По думите на Бакалов просто в момента има опити да бъдат взети определени позиции. “Няма такова, нещо, не знам колко пъти трябва да го кажа – някои да го разберат. Някой се опитват да манипулират състава, защото аз наблюдавам да се поддават молби за пенсиониране”, заяви министърът.

Още в края на септември най-големият полицейски синдикат и синдикатът на работещите в затворите се обявиха срещу заявените от министъра на труда и социалната политика намерения, ограничаващи социални права на служителите в сектор "Сигурност".

Реакцията беше във връзка с разпространената информация, че служебното правителство е одобрило предложение за въвеждане на минимална възраст за пенсиониране за военни, полицаи и служители в затворите.

От стенограма на едно от заседанията на правителството стана ясно, че кабинетът е приел мерки в отговор на препоръките на Европейската комисия да се въведе минимална възраст за пенсиониране на всички български граждани, в това число и на работещите в специалните ведомства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още