IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И работещите в затворите готвят протест срещу ранното пенсиониране

Според тях липсват аргументи и обществена дискусия по темата

20:15 | 30.09.14 г.
И работещите в затворите готвят протест срещу ранното пенсиониране

След най-големия полицейски синдикат и синдикатът на работещите в затворите се обяви срещу заявените от министъра на труда и социалната политика намерения, ограничаващи социални права на служителите в сектор "Сигурност", посочва се в позиция на синдиката.

Реакцията е във връзка с разпространената информация, че служебното правителство е одобрило предложение за въвеждане на минимална възраст за пенсиониране за военни, полицаи и служители в затворите.

От стенограмата на последното правителствено заседание стана ясно, че кабинетът е приел мерки в отговор на препоръките на Европейската комисия да се въведе минимална възраст за пенсиониране на всички български граждани, в това число и на работещите в специалните ведомства.

Припомняме, че възможността за ранно пенсиониране на военни и полицаи бе върната от кабинета „Орешарски“, а преди това бе отменена от кабинета „Борисов“. Орешарски отмени пенсионната реформа на ГЕРБ, влязла в сила от началото на 2013 година, с която беше въведено условието за възраст за пенсиониране на военни и полицаи.

Вчера социалният министър в служебното правителство Йордан Христосков обяви, че подкрепя предложението за въвеждане на възраст за пенсиониране за всички, тъй като сега се пенсионират млади хора и се разхищават знания и енергия за млади пенсионери, които иначе биха били много полезни на системата. 

Работещите в затворите обаче заявяват, че не приемат предложение, което не е подкрепено с необходимите анализи, аргументи и обществена дискусия по темата.

„Принудени сме да поискаме оставката на министъра на труда и социалната политика и да започнем подготовка за протестни действия само месец след последния наш протест по друг повод“, заявяват от синдиката.

Работещите в затворите определят като напълно неприемлив и недопустим всеки опит за започване на "театрална реформа при липсата на ясно обявена и дискутирана в широк кръг конкретна стратегия за развитие на целия сектор".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още