IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП предлага премахването на плоския данък за физическите лица

Промяната ще засегне само хората с наистина големи за българските условия доходи, посочват социалистите, а целта им е да насърчат потреблението

14:52 | 17.03.16 г. 45
БСП предлага премахването на плоския данък за физическите лица

Предложение за отмяна на плоския данък и преминаването към прогресивно подоходно облагане внесоха депутати от БСП Лява България. Идеята е заложена в законопроект за промяна на Закона за данъците на физическите лица, внесен в деловодството на Народното събрание.

Промяната предвижда от 1 януари 2017 година доходите от трудови правоотношения, след удържане на задължителните осигуровки, до размера на минималната работна заплата да бъдат необлагаеми. Месечни доходи от заплата до 1000 лева включително ще бъдат облагани с 10% за горницата над минималната месечна заплата.

За заплатите в размер на между 1000 и 2000 лева от БСП са предвидили данък в размер на 15% за горницата над 1000 лева. Получаващите между 2000 и 5000 лева пък трябва да плащат данък до 20% за горницата над 2000 лева.

Според предложената скала месечни заплати от 2000 до 10 000 лева ще бъдат облагани с 25% за горницата над 5 000 лева. Получаващите заплати над 10 хил. лева пък ще плащат данък в размер на 27% за горницата над 10 000 лева.

Независимо от прилагането на данъчни облекчения, необлагаемият минимум се завишава с 15% за първо дете и с още 10% за второ и трето дете. Отстъпката се декларира и ползва от единия родител. Данъците ще бъдат удържани и внасяни от работодателя при изплащането на месечния облагаем доход за съответния месец, предвиждат още промените.

„Предлаганата промяна разпределя по-справедливо данъчната тежест между физическите лица с различни дейности“, са записали авторите на проекта. Според левите единната данъчна ставка е фактор за задълбочаване на социално-икономическото неравенство, което пък създава социална нестабилност.

Повишаването на данъчната тежест ще засегне преди всичко лицата с наистина големи доходи за стандартите и практиката в българските условия, посочват още от БСП Лява България. Според тях увеличение ще има само за хората, чиито доходи са два пъти над средната работна заплата за страната – тоест над 1 840 лева на месец. Завишаването на данъчната тежест няма да се отрази съществено на стандарта им на живот, категорични са социалистите.

Според тях промяната трябва да стимулира вътрешното потребление и като цяло да има положителен макроикономически ефект. Не се очаква приходите от данъци да намалеят заради преминаването към прогресивно облагане на доходите.

От БСП предлагат и промяна в облагането на доходите на физическите лица от наем или от друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество от други източници. Доходи до 12 000 лева годишно ще бъдат облагани с 10%. Според таблицата на социалистите доходи между 20 000 и 60 000 лева годишно ще бъдат облагани с 3000 лева плюс 20% за горницата над 24 000 лева.

Получаващите доходи от наеми в размер на между 60 000 и 120 000 лева годишно ще трябва да внасят в хазната 10 200 лева плюс 25% за горницата над 60 000 лева. За доходи над 120 000 лева ставката е в размер на 27% над горницата от 120 000 лева, както и фиксираните 25 200 лева.

Ако лицето не е получавало доходи от трудови правоотношения, тези доходи ще бъдат намалени преди облагането с 2400 лева за първо дете и с още 1800 лева за второ и трето дете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 11 rate down comment 13
Стоян Петров
преди 8 години
Писал съм, че това което наричате плосък данък е всъщност пропорционален с единна ставка. Време е да се въведе диференцирана. Крайно-десен националист русофоб съм, но в случая мисля че трябва да се постъпи така не защото е ляво или дясно, а защото е малко по-справедливо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 19
Vesko94
преди 8 години
Патетично изказването на БСП. Звучи не особено правдоподобно от тяхната уста. А за коментиращите "по дефолт", осъзнайте се! Говорите така сякаш нещо, някъде, сте прочели, и говорите. Нито прогресивното облагане е ляво или дясно, нито плоският данък донесе онова, което се очакваше. Крайно време е хората с високи доходи до поемат малко по-голяма част от тежестта на държавата. Вярно, сега ще се пените колко лоша е държавата във всеки аспект, но истината е една, тя е толкова очевидна, колкото очевиден е неграмотният стил на много тук коментиращи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 19 rate down comment 0
panther
преди 8 години
Е, как нищо? Като бяха на власт "лявата" партия БСП въведоха десния плосък данък. Сега като са уж в опозиция искат управляващите (които никой не знае в кой край на полит спектъра са, но определено не са леви) да го махнат.Идиотия + шизофрения...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 13 rate down comment 4
Mesoiadess
преди 8 години
Това добре - ама кой ще го приеме ? Когато бяха на власт нищо не направиха , че сега ли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 15 rate down comment 2
Спящият бик
преди 8 години
Първото правило за ефективността на един данък е неговата простота и лесно администриране. А тук виждам предложение за една заплата да се плаща данък по няколко ставки!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 30 rate down comment 4
novak li sam
преди 8 години
Наистина риториката им е голям майтап. И прогнозите.Целта им била да се насърчи потреблението. Как ще я постигат - като изземат част от доходите чрез новия данък. Като намалеят доходите, откъде пари за повече потребление?Това риторика ли е или обикновена проява на невежество?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 10
data
преди 8 години
Поне риториката им е логична :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 27 rate down comment 4
redcretin
преди 8 години
Първо нека се приеме необлагаем минимум от 8000 евро годишно, както е в Германия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 19 rate down comment 2
ratten
преди 8 години
чикиджисти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 19 rate down comment 2
ratten
преди 8 години
чикиджисти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още