IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

CES 2017 привлича компании от всякакви индустрии

Изложението вече не е място, събиращо само представители на технологичния сектор, а и много други, които се модернизират бързо

17:42 | 04.01.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Същевременно CES служи и като място, на което компаниите, предоставящи технологии за автомобилните фирми, показват новите си разработки.

“Това, което правим, е да превръщаме колата в мобилно устройство, което става все по-умно и по-умно след като го купите”, твърди Дани Шапиро, старши директор автомобилни въпроси в компанията за графични процесори Nvidia. Главният изпълнителен директор на Nvidia Йен-Сун Хуанг ще говори в сряда по темата за изкуствения интелект и автономното каране.

2) Интернет на здравето - Свързаните с мрежата устройства са се превърнали в централна част на шоуто, а производителите на хардуер се насочват към все по-сериозни сфери, като здравеопазването. HAX, хардуерен акселератор, базиран в Китай и Сан Франциско, насочва част от фокусираните в здравето стартъпи към главни изпълнителни директори. Една от компаниите на HAX - Hisens, е създала сензор за следене на еректилната дисфункция. Друга, наречена Japet, прави екзоскелет за справяне с болките в кръста. Прагматичния фокус на тези стартъпи се дължи на забавянето на растежа на носимите устройства.

Компанията за проучвания eMarketer очаква използването на носими устройства да нарасне с 25% през тази година. Това е под очакваните за 2016 г. 60%. Част от причината за забавянето на растежа е фактът, че умните часовници вече са станали масови. Производителят на носими фитнес тракери Fitbit, който ще покаже своите устройства на CES, се опитва да позиционира своите продукти като такива, насочени към здравето.

3) Сигурност у дома - Сигурността заема централна роля в това как компаниите се опитват да продават своите продукти за дома, свързани в мрежи. От години производителите на рутери и джаджи държат на идеята, че свързването на възможно най-голям брой устройства към интернет ще улесни живота ни. Но пробивите в системите повдигнаха наложиха промяна на посланията. Cujo и eBlocker ще промотират своите устройства, които блокират хакери и предоставят зашита на данните на хората, които използват свързани устройства у дома. Други фирми, като Promise Technology, проучват как да продават персонални облачни сървъри на потребители, така че хората да могат да получават достъп до файловете си навсякъде, без да се налага да предават контрола на компании като Google например.

4) Технологични икономи - Очаквайте виртуалният асистент на Amazon.com Alexa да се появи в повече продукти. Конкуренцията сред гласово командваните асистенти става все по-голяма след изненадващия успех на колонката Echo на Amazon, която използва система за изкуствен интелект, наречена Alexa, за да извършва задачи. 

На CES компаниите ще се опитат да покажат начините, по които интегрират Alexa в своите продукти. General Electric ще покаже настолна лампа с Alexa, докато Ubitech Robots ще заложи на хуманоиден робот, който приема команди чрез Alexa. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:56 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още