IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът в България: Как не се управлява здравна криза

Основната отговорност беше прехвърлена на институции без капацитет, които да взимат решения сами за себе си, а резултатът е хаос и паника

08:42 | 27.12.20 г. 7
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Тестване и карантина – въпрос на съвест и лична отговорност

Държавите, станали образец за управлението на здравната криза, причинена от коронавируса, основават действията си на стройно тестване на населението, карантина на заразените и проследяване на контактите с цел изолиране на рисковите контакти. В България това е оставено на личната съвест и отговорност на хората, защото тестовете се плащат предимно от джоба на пациента, а много хора нямат възможност да си ги позволят.

РЗИ на практика не разполага с капацитет да карантинира заболели и рискови контактни лица съгласно нормативните изисквания. Проблемът е най-осезаем в София и другите големи градове, където много хора изобщо не получиха своите предписания, вкл. и „високотехнологичните“ sms-и, заради хроничния недостиг на персонал.

От данните на единния портал coronavirus.bg се вижда, че разликата между броя на активните инфекции и броя на текущо карантинираните съгласно нормативните изисквания лица е чувствителна (към 9 декември: почти 94 хил. активни случай при малко над 44 100 карантинирани).

Що се отнася до тестването и проследяването, грижата тук е сравнима по-скоро с африканските държави, в повечето от които финансовата тежест се поема от населението (Кения, Уганда, Танзания и Нигерия например), отколкото с европейските, където бързо се организираха мобилни пунктове за безопасно вземане на проби, а тестовете в повечето случаи са или безплатни, покрити от здравните застраховки или бюджета, или на символични цени.

За безплатен тест в България доскоро трябваше буквално да се бориш и лично да отидеш до общопрактикуващия лекар, който да издаде направление, което да послужи пред РЗИ и РЗИ да издаде направление за тест. Издаването на заветната хартийка ставаше в определен часови пояс и хора със симптоми бяха разхождани между институции и лаборатории в продължение на няколко дни, докато най-накрая не заработи системата за издаване на направление на PCR тестове от личните лекари. Въпросът е, че направленията не достигат. Резултатите от много лаборатории не са достъпни онлайн и трябва също да се получат лично.

Същевременно в страни като Люксембург, Нидерландия и Финландия населението получава на случаен принцип покани да се тества напълно безплатно. Можеш да си резервираш онлайн час за вземане на проба от удобна лаборатория или мобилен пункт, където не слизаш от автомобила, получаваш резултатите си на имейл, не стоиш на опашки, не търсиш сам място в болница при тежко протичане на инфекцията. Тестовете са достъпни навсякъде, има ясен протокол за поведение и лечение за всеки един етап от заболяването и не се действа под натиска на паниката.

Статистиката сочи, че България е една от страните в Европа с най-малък брой направени тестове спрямо броя на населението. Това не дава реална представа за заболеваемостта и не осигурява пряк достъп до диагностика.

Страната ни освен това рискува много и на практика превърна много болници в огнища на зараза, защото остави лечебните заведения сами да определят как да „засилят триажа“, но без тестове, макар най-лесно да е да тестваш на „входа“ на болницата. Някои болници рискуваха и понесоха санкции заради изискване пациентите при хоспитализация да предоставят отрицателен резултат от PCR тест за своя сметка, защото управляващите така и не решиха проблема кой да плаща за тестовете. Много болници така или иначе смесват „чистите“ с Covid потоците, защото нямат чисто архитектурна възможност да ги разделят зарази остарялата база. Това извади от строя и хиляди медици, които се заразиха, а много от тях изгубиха битката със заболяването.

Непоследователни мерки

И през пролетта, и през есента управляващите показаха ясно колко непоследователни са при въвеждането и комуникирането на ограничителните мерки с цел овладяване разпространението на вируса. „Опорните точки“ се формулираха според настроенията в социалните мрежи на фона на застрашително приближаващия срок на парламентарните избори (март 2021 г.). Така мерките за опазване на здравето паднаха в жертва на политическите противоборства и неофициалната предизборна кампания.

През пролетта в рамките на часове се променяха разпоредбите за това кои бизнеси и обекти могат да работят и при какви условия. При втората вълна имаше необмислени изисквания и промени в „коридорите“ за пазаруване на възрастни хора в аптеки и магазини, които предизвикаха струпвания в часовете извън тези „коридори“.

През пролетта толкова бързо се въвеждаха и отменяха мерки, че множеството жалби пред съдилищата накрая приключиха с прекратяване на делата, защото заповедите на здравния министър междувременно са оттеглени или изменени. Буквално за часове например беше въведено, отменено и после пак въведено изискване за носене на маски на открито. На нощните заведения им беше забранено, а после позволено да работят и др. примери, че всяка заповед е предпоследна. 

Юристи оценяват ограничителните мерки като хаотични, а част от тях противоречат на българското и европейското законодателство, например ограничаването на достъпа до болниците заради спрените планови хоспитализации и задължението всички лечебни заведения да разкриват Covid отделения, вместо да се създават центрове за диагностика и лечение в населените места.

Последна актуализация: 16:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
Абе Biso,ти нямаш ли сцена някъде че се опитваш да се изживяваш тук.....?Изглежда си объркал сайта.....Аз не съм ***,но ти сложих минус на всичките постове.....Хайде спори сега.....,аз няма да ти отговарям.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 2
Biso
преди 3 години
Автофагията (от древногръцки самоизяждане) е естественият, регулиран механизъм на клетката, който разгражда ненужните или дисфункционални компоненти.Когато човек не поема храна от 24 до 72 часа, в зависимост от приетата преди това храна, започва процесът, известен като автофагия. Това е способността на организма да се самопрочиства от вредни, стари или болни клетки. По този начин гладуването стимулира възникването на нови клетки. През 2016 година японският учен Йошинори Осуми получи Нобелова награда за медицина за откриването и изясняването на механизмите за автофагия фундаменталния процес за разграждане и рециклиране на клетките.[1][2] + пречистване на тялото от токсини и тежки метали.Спомянм си, че след аварията в чернобил, част от хората, участвали в разчистването около взривения реактор са били подложени на лечение чрез въздържане от храна и почти всичките са били спасени. Останалата част са били лекувани със стандартни средства и поголовно са починали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 2
Biso
преди 3 години
И който има желание, нека спори с това откритие:Автофагията (от древногръцки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
Biso
преди 3 години
И преди троловете да ревнат в един глас, че това са пълни глупости и да ми наслагат минуси, искам да уточня, че предложените метериали илюстрират челния американски опит. :) И руснаците от над сигурно 35 години правят изследвания за ефектите от лечебното гладуване и този метод е утвърден от тяхното МЗ. И в Еропа от много десетилетия се прилага този метод за лечение и превенция. Но никой няма да ви покаже тази информация по новините. Защо? Отговорете си сами. :)Аз лично се вбесявам, когато в два след обед по детския канал, рекламите показват различни лекарства порив газове, против главоболие и много други. Ето как възпитаваме нашите деца. Дъщеря ми до един момент вярваше, че раничката на пръста няма да зарасне ако не си сложи лепенка. :( Мина време да я убедя, че тялото ни е съвършен механизъм за самоизцеление, но трябва да му се даде възможност да се самоизцели. Бъдете здрави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
Biso
преди 3 години
Хората трябва да осъзнаят, че здравето не е в аптеката или при личния лекар. Здравето е следствие от начина ни на хранене, алкохол и цигари, мръсен въздух, замърсена вода, липса на пълноценен отдих.Препоръчвам лекцията на Алан Голдхемър, основател и ръководител на клиника за провеждане на лечебно гладуване под медицински контрол - на руски и на английски език: https://***.youtube.com/watch?v=CUDREbesIn8https://***.youtube.com/watch?v=rX1mjj5HaF8Горещо препоръчвам книгата на Димитър Станев - Самолечение само с вода. 20 години след смъртта.https://***.dropbox.com/s/3pz0gcj478qkimj/d_stanev.pdf?dl=0Димитър Станев е дал съгласие за безплатно публикуване и сваляне на книгата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
IQ96
преди 3 години
Малко лично, но много точно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
много точен анализ на системата ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още