IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лизингът на автомобили в САЩ се издигна до рекордни висоти

27,6% от покупките на нови моторни превозни средства са финансирани по този начин през второто тримесечие

18:23 | 03.09.13 г.
<p>
	Потенциален купувач оглежда Chevrolet Volt.<em> Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Потенциален купувач оглежда Chevrolet Volt. Снимка: Архив Ройтерс

Американските купувачи на автомобили отново се влюбиха в лизинга, съобщи CNBC, като се позова на данни на Experian Automotive.

Лизингът на автомобили е достигнал нов рекорден връх, като през второто тримесечие 27,6% от продажбите на моторни превозни средства са били финансирани по този начин.

„Лизингът става много популярен и нараства стабилно“, заяви Мелинда Забрицки, директор на отдела за автомобилни кредити в Experian Automotive. „В момента средните месечни плащания по лизинг са с около 50 долара по-малко, отколкото да си купите нова кола чрез традиционен заем“, обясни тя.

През второто тримесечие средната месечна вноска за лизинг на ново моторно превозно средство е достигнала 408 долара, намалявайки с 8 долара спрямо същия период на 2012 г.

Тод Скелтън, който ръководи продажбите на AutoNation в Палм Бийч и окръг Брауърд, американския щат Флорида, заяви, че потребителите в момента търсят най-ниската месечна вноска при нови автомобили или камиони и често това означава да я вземат на лизинг.

„Хората са все по-благосклонно настроени към лизинга. Понастоящем почти всяка марка и модел могат да бъдат предоставени на лизинг и това е примамлив вариант за много потребители“, отбеляза Скелтън.

Преди 3 години едва 17,7% от закупените моторни превозни средства бяха придобивани чрез лизинг. Но оттогава делът на този финансов инструмент нарасна заради съчетанието от по-агресивни оферти от страна на автопроизводителите и желанието на купувачите да открият най-добрата възможност, която да им позволи да запазят месечните вноски в приемливи граници на фона на повишаващите се цени на автомобилите и камионите.

„Производителите увеличиха възможностите си за лизинг и често това е по-добрата сделка от финансиране чрез заем“, смята Скелтън.

Обсъждайки положението при пикапите, той припомни, че преди няколко години, когато месечната вноска за 3-годишен или 4-годишен лизинг често достигаше 500 долара, докато покупката на същия пикап чрез автомобилен заем би струвала около 400 долара месечно. Днес нещата стоят по точно обратния начин – по-добрите условия и изключително ниските лихви върху лизинговите пакети го правят по-евтини от покупката.

„Лизингът при пикапите става много по-популярен“, посочва Скелтън.

При средна продажна цена за нов автомобил или камион от над 31 000 долара в момента, средната стойност, плащана от купувачите през второто тримесечие, е нараснала с 812 долара до 26 526 долара.

Междувременно срокът на типичния автомобилен заем през периода април-юни е нараснал с един месец до 5 години и 5 месеца. От Experian изтъкват, че средният заем за покупката на нов автомобил през същия период е нараснал с 5 долара до 457 долара.

Почти 20% от заемите за нови автомобили, сключени през второто тримесечие, са при условия за изплащане до 6-7 години. Тъй като и продължителността на периода за изплащане, и лихвите по заема, които обикновено са малко над 4% годишно, са по-големи, мнозина купувачи променят подхода в автосалоните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:58 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Автомобили виж още

Коментари

Финанси виж още