IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови германски проекти ще разкрият 3500 работни места в България

Страната ни е все по-атрактивна локация за инвестиции, стана ясно от срещи на министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов с компании от Бавария

14:51 | 28.09.22 г.
Снимка: Министерство на икономиката
Снимка: Министерство на икономиката

Започват инвестиционни проекти в областта на производството на автомобилни компоненти и в областта на информационните и комуникационните технологии, които след успешно реализиране ще създадат близо 3500 нови работни места в България. Това стана ясно след срещи на служебния министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов с компании от Бавария, съобщи икономическото ведомство.

Неназована компания в областта на автомобилостроенето, която произвежда компоненти и работи с някои от най-големите автомобилни производители в света, до няколко месеца ще започне проекта си в България, е станало ясно по време на срещата с министъра в централата на компанията.  

Никола Стоянов потвърди, че през последното десетилетие автомобилният сектор се развива бързо в България и редица чуждестранни компании инвестират в него. Към момента близо 70 хил. души са заети в индустрията, в която работят общо 270 компании, уточни пресцентърът на икономическото министерство.

„Можете да разчитате на пълна подкрепа от държавата през целия период на планиране и реализиране на вашата инвестиция“, подчерта министърът, който отправи покана разговорите да продължат в нашата страна. 

Никола Стоянов посети и централата на един от най-големите автобусни превозвачи в Европа – FlixBus. През 2021 г. баварската компания избра България за разкриването на своя „Knowledge Hub Sofia“ – експертен център на компанията с дейности от ИТ и дигитализация до маркетинг и счетоводство. Намерението на ръководството на FlixBus е центърът да наеме 250 висококвалифицирани специалисти, като към момента са назначени около 60.

Страната ни е все по-атрактивна локация за инвестиции, стана ясно по време на среща на икономическия министър с Фондацията на фамилния бизнес в Германия. Все повече  германски компании заради предизвикателствата от войната и Covid пандемията търсят по-близка локация на техните производства до основните им пазари в Европа и виждат възможности за инвестиции в България.

Редица фирми от Германия вече избраха страната ни и споделят положителен опит. Сред тях са FESTO, Würth, Ottobock SE, Liebherr.

По думите на министъра българските индустриални зони са подходящи като локации с добавена стойност за нови инвестиции. Той акцентира върху подготвяните промени в инвестиционния процес в България, в това число и с нов Закон за инвестициите.

Фондацията на фамилния бизнес в Германия обхваща над 500 семейни компании със среден оборот 1,6 млрд. евро на година и среден брой на заетите 7 хил. работници за всяка компания. Повечето от тези дружества са разположени в Северен Рейн-Вестфалия, следвани от Баден-Вюртемберг и Бавария. Повече от половината от големите семейни предприятия се намират в производствения сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:51 | 28.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Автомобили виж още

Коментари

Финанси виж още