IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Porsche в застой въпреки ръста на продажбите

Причината са мащабните инвестиции в Германия, уточнява Матиас Мюлер

17:54 | 05.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&nbsp;Матиас Мюлер: &quot;Заради инвестициите по-високите продажби няма да се отразят в по-висока печалба&quot;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

 Матиас Мюлер: "Заради инвестициите по-високите продажби няма да се отразят в по-висока печалба". Снимка: Ройтерс

Производителят на спортни автомобили Porsche остава на курса си към рекордни продажби, но въпреки това не обещава ръст на печалбата. Между януари и август дъщерната на VW компания е продала в световен мащаб около 107 000 превозни средства – рекордно количество за цялата корпоративна история и с 15% повече от миналата година.

„В редица региони Porsche расте по-бързо от целия пазар“, заявява председателят на Управителния съвет Матиас Мюлер в четвъртък в Щутгарт. И за цялата година се очаква нов рекорд от около 150 000 броя, след като през миналата година са били продадени 143 000 автомобила. Въпреки това печалбата ще остане на равнището от миналата година, защото Porsche извършва стабилни инвестиции в Германия. Така например в основния завод в Щутгарт през следващите няколко години ще бъде извършено мащабно обновяване за 700 млн. евро. 

Силен ръст в продажбите концернът се надява да регистрира благодарение на новия си джип Macan, който ще бъде представен през ноември в САЩ, а не, както се очакваше, през идната седмица на изложението IAA. На него щутгартци ще се похвалят с премиерите на 911 Turbo и 918 Spyder.

С потенциала си за годишни продажби от 50 000 броя на Macan, според шефа на Porsche целта за общи годишни продажби на 200 000 автомобила може да бъде постигната през 2016 г. - две години преди поставения целеви срок. Предпоставка за това е обаче запазването на стабилност на глобалното икономическо поле – защото не само дълговата криза в Европа и по-слабият икономически ръст на Китай смрачават перспективите.

„Продължаваме да се влияем от много неща. Сега на врата ни увисна и темата „Сирия“, казва Мюлер. Подобни конфликти могат да намерят отражение в портфейлите на клиентите.

Въпреки рекордните продажби шефът в Porsche остава доста предпазлив по отношение на печалбата. Той е сигурен, че концернът ще успее да запази миналогодишното равнище, когато оперативната печалба преди данъци и лихви възлезе на 2,4 млрд. евро.

Причината за стагнацията е вече стартирала инвестиционна програма в размер на 1,5 млрд. евро. В централата в Щутгарт-Цуфенхаузен площта на завода ще бъде удвоена. Производствените капацитети там ще бъдат удвоени, предвижда се и изграждането на обучителен център.

И заводът в Лайпциг, където ще се сглобява Macan, както и развойният център във Вайзах, ще бъдат разширени. Резултатът ще бъде натоварен и заради смяната на модела в хибридния Panamera.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още