fallback

Daimler отчита рекордни продажби

Оперативната печалба от продължаващи дейности нараства с една пета за тримесечието

19:45 | 23.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Благодарение на рекордните продажби през третото тримесечие германският автомобилен концерн Daimler отчита стабилен ръст на печалбата. Оперативната печалба от продължаващи дейности (EBIT) нараства от юли до септември с една пета в сравнение с предходната година до 2,8 милиарда евро, заяви автомобилният производител в четвъртък.

Към това се добавя и извънредна печалба от около 1 млрд. евро от продажбата на дела в производителя на двигатели Rolls-Royce Power Systems, така че EBIT нараства с две трети до 3,7 милиарда евро. Анализаторите очакваха подобна печалба, след като още преди седмица компанията подаде данни за отделните подразделения. Приходите са нараснали с десет процента до 33 млрд. евро, предава Ройтерс.

„Нашата стратегия се отплаща", заяви главният изпълнителен директор Дитер Цетче. Daimler расте и е убеден в устойчивото постигане на целите. Прогнозата за 2014 г. остава непроменена: продажбите, приходите и EBIT от текущите операции трябва да се увеличат значително, което според анализаторите означава увеличение от около 10%. 

Друга причина за положителното развитие на Daimler, освен другите неща, е въздействието на продължаващата програма за ефективност. До 90 на сто от планираните общи спестявания от 2 млрд. евро от автомобилното поделение следва да се случат до края на годината. До края на 2014 г. в дивизията за камиони заложеният план за спестяване на 1,6 млрд. евро следва да е изпълнен на 80%.

Премиум производителят пусна и редица новости на пазара през изминалата година и през третото тримесечие е продал рекордно количество автомобили. Като цяло компанията от Щутарт е пласирала 637 400 леки автомобила, което е ръст от 7% на годишна база. За ръста на печалбата допринася и фактът, че концернът е наложил по-високи цени.

Германците се доближават и до целта си да постигнат от приходите в поделението Mercedes-Benz 10-процентна печалба. През третото тримесечие маржът възлиза на 8,6% след 7,6% преди година и 7,9% за второто тримесечие. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:59 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Новини виж още