IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ford придобива контролиращо участие в своя джойнт венчър с руската Sollers

Делът на автомобилния производител остава 50%, но ще закупи привилегировани акции, които му осигуряват мнозинство сред акционерите с право на глас

11:38 | 11.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ford придобива контролиращо участие в своя джойнт венчър с руската Sollers

Ford Motor придобива контролиращо участие в своя джойнт венчър с руската Sollers, пише Wall Street Journal.

Американският автомобилен концерн ще предостави допълнително финансиране за компанията и си оставя вратичка за задълбочаване на сътрудничеството в момент, в който продажбите на автомобили в Русия спадат.

Стратегията на Ford е напълно противопoложна на тази на General Motors. През март детройтското дружество съобщи, че затваря завода си в Русия и спира продажбите на голяма част от моделите си. Ходът на GM цели изместването на фокуса от Русия към постигането на целите за печалбата в Европа.

От Ford оказват коментар за размера на планираната инвестиция. Делът на автомобилния производител в джойнт венчъра остава 50%, но той ще закупи привилегировани акции, които му осигуряват мнозинство сред акционерите с право на глас, коментира говорител на Ford. През 2011 г. Ford придоби дела в джойнт венчъра за 364 млн. долара.

Тази седмица компанията започна производството на нов седан Mondeо в своя завод до град Санкт Петербург и планира пускането на няколко нови модела на пазара в Русия тази година. Сред тях са нови Focus и Fiesta.

От Ford поясняват, че остават отдадени на Русия за разлика от GM. Дружеството дори се възползва от отделянето на GM и предлага бонус на клиентите си, които имат автомобили на компании, излизащи от руския пазар.

„Приветстваме намерението на Ford Motor да предостави нужната финансова подкрепа на съвместното дружество“, коментира заместник-изпълнителният директор на Sollers Николай Соболев.

От Ford ще работят със Sollers – руска компания, която работи с редица чуждестранни автомобилни производители, за да разшири своето присъствие в Русия, както и да увеличи инвестициите в местното производство на автомобилни части.

Намеренията няма да се отразят на финансовите резултати на Ford през първото тримесечие, информират от компанията в съобщение до регулаторните органи.

От своя страна продажбите на автомобили в Русия намаляват с 43% през март. Това е поредното понижение, продължаващо от началото на 2014 г. насам. Месечният спад е най-големият от 2009 г. насам.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още