IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Porsche залага на електроколите

Изграждането на електрическия спортен автомобил с 600 к.с. и с четири врати ще започне в края на това десетилетие

09:44 | 05.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Производителят на спортни автомобили и джипове Porsche осъществява своите планове за мощни електрически коли. Надзорният съвет на дъщерната на Volkswagen компания даде зелена светлина за свързаните с тях инвестиции на стойност 700 млн. евро в щаб-квартирата на концерна в Щутгарт-Цуфенхаузен.  

Сестринската компания Audi, която е снабдявала Porsche със забранен в САЩ софтуер за изгорените газове, ще продължи с опитите си да реши този проблем самостоятелно. Нов член на борда на директорите на Volkswagen пък става Карлхайнц Блесинг, а в основната фабрика на Porsche ще бъдат създадени 1000 нови работни места, след като бъдат изградени фабрика за лакиране и монтажно хале, предава DPA.

Съществуващата фабрика за двигатели ще бъде разширена за "Mission E", както компанията нарича проекта. Изграждането на електрическия спортен автомобил с 600 к.с. и с четири врати ще започне в края на това десетилетие, а колата ще може да изминава с едно зареждане повече от 500 км.

“Ние систематично приемаме предизвикателствата на електромобилността", заяви изпълнителният директор на Porsche Оливер Блуме. Цената на автомобила все още е неясна. В индустрията се говори, че Porsche се е ориентирал към американския си конкурент Tesla и електрически задвижваният автомобил от Щутгарт ще струва над 100 000 евро.

Електромобилите представляват едва 1 процент от автомобилните продажби в Европа и САЩ през първата половина на тази година. В някои държави обаче годишният ръст се измерва в 3-цифрен процент и това кара германците да оспорват абсолютното първенство на американците от Tesla Motors в тази пазарна ниша.

Припомняме, че скандалът около Volkswagen (VW)  се отрази негативно и върху финансовите резултати на основния акционер в компанията – Porsche. Високите разходи, направени във връзка със скандала, в който VW e замесен, са засегнали значително печалбата за деветмесечието и на Porsche. Нетната печалба на Porsche за първите девет месеца на настоящата година се е свила до 1,19 млрд. евро, докато през същия период на 2014 г. възлезе на 2,5 млрд. евро.

Холдингът, който в момента притежава 30,8% от капитала на VW, запази прогнозата си за печалбата през 2015 г. На 28 октомври компанията понижи предвижданията си с оглед на разходите, свързани със скандала около VW. Porsche очаква печалбата за годината да възлезе на между 800 млн. и 1,8 млрд. евро. Преди да стане ясно за измамните практики от страна на VW, Porsche предвиждаше положителният финансов резултат да бъде между 2,8 и 3,8 млрд. евро.

Най-големият производител на автомобили в Европа Volkswagen съобщи през изминалата седмица, че има и проблеми с емисиите на CO2, които е вероятно да засегнат до 800 хил.коли, докато преди това аферата се простираше само по отношение на отделяните азотни оксиди.

Повече за скандала можете да прочетете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още