IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Porsche е силно засегната от скандала около VW

Компанията запазва последната си прогноза за финансовата година, но предупреждава, че тя може и да не се осъществи

14:46 | 10.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Скандалът около Volkswagen (VW)  се отрази негативно и върху финансовите резултати на основния акционер в компанията – Porsche. Високите разходи, направени във връзка със скандала, в който VW e замесен, е засегнал значително печалбата за деветмесечието и на Porsche, предава MarketWatch.

Нетната печалба на Porsche за първите девет месеца на настоящата година се е свила до 1,19 млрд. евро, докато през същия период на 2014 г. възлезе на 2,5 млрд. евро.

Холдингът, който в момента притежава 30,8% от капитала на VW, запази прогнозата си за печалбата през 2015 г. На 28 октомври компанията понижи предвижданията си с оглед на разходите, свързани със скандала около VW. Porsche очаква печалбата за годината да възлезе на между 800 млн. и 1,8 млрд. евро. Преди да стане ясно за измамните практики от страна на VW, Porsche предвиждаше положителният финансов резултат да бъде между 2,8 и 3,8 млрд. евро.

Миналата седмица обаче компанията предупреди, че е възможно и тази прогноза да претърпи промени, тъй като разходите на VW се оказаха по-високи от очакваното.

Най-големият производител на автомобили в Европа Volkswagen съобщи през изминалата седмица, че има и проблеми с емисиите на CO2, които е вероятно да засегнат до 800 хил. коли, докато преди това аферата се простираше само по отношение на отделяните азотни оксиди.

VW оцени новия финансов риск на 2 млрд. евро. По-рано автомобилният производител осъществи отписване в размер на 6,7 млрд. евро поради направените разходи за поправката на дизеловите автомобили.

„Поради тези причини прогнозата на Porsche може да не се осъществи, тъй като е предмет на приблизителни оценки“, заяви холдингът миналата седмица след последните признания на Volkswagen.

До 78 млрд. евро може да коства дизеловият скандал на Volkswagen Group, сочат изчисленията на швейцарската банка Credit Suisse, цитирани от CNN.

Повече за скандала можете да прочетете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още