IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на коли в Китай през ноември растат с близо 18%

Необичайно студеният ноември и силното замърсяване на въздуха доведоха до най-голямото увеличение в покупките на автомобили в Китай от февруари

17:45 | 08.12.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Необичайно студеният ноември и силното замърсяване на въздуха доведоха до най-голямото увеличение в покупките на автомобили в Китай от девет месеца насам, съобщава Bloomberg. Ръстът възлиза на 17,6% на годишна база, като продадените автомобили на дребно са 2,02 милиона.

Най-популярният избор продължава да е SUV, следван от миниван, а продажбите на седани падат, сочат данните на китайската Асоциация на пътническите автомобили (China Passenger Car Association).

„Неблагоприятните метеорологични условия изиграха голяма роля за стабилните продажби през ноември“, коментират от асоциацията. „Необичайният студ беше последван от много високи нива на замърсяване, и семействата с деца са склонни да купуват коли“, пише още в доклада. 

По-късно тази седмица се очакват данните на Асоциацията на автомобилните производителите за продажбите на едро, които се смятат за основни в индустрията, посочва агенция Ройтерс.

Взаимовръзката между продажбите на автомобили и опасния смог в Китай още повече затрудняват властите в Пекин да се справят с мръсния въздух. Основните причинители на замърсяването през последното десетилетие са именно ръстът в продажбите на автомобили, както и електроцентралите на въглища.

Правителството въведе квоти за регистрация на автомобили в някои големи градове и се старае да насърчава електромобилите. И все пак Пекин намали данъка при покупка на автомобил през октомври, за да предпази икономическия ръст, след като търсенето на автомобили през първите девет месеца на годината се забави.

„Иронията е, че смогът кара хората да купуват още повече коли“, казва Йохен Зиберт, управляващ директор на Automotive Consulting в Сингапур.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още