IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla все още не е финализирала дизайна на своя Model 3

Приключването на проектирането, изборът на доставчиците и стартът на производството в рамките на година и половина са невъзможни, смята анализатор

10:48 | 12.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Възможно ли да е продадеш около 400 хил. коли чрез предварителни заявки, но все още да работиш над дизайна на автомобила? При това да планираш старт на производството след най-много 18 месеца? Възможно е, ако се казваш Tesla Motors. 

Според информация на Ройтерс Tesla Model 3 все още не със завършен дизайн, след като през миналата седмица главният изпълнителен директор на компанията Илон Мъск е признал това. По думите му до финализирането на дизайна остават шест до девет седмици. 

Плановете на Tesla за разширяване на завода във Фримънт, Калифорния, са все още в процес на доразработване, а някои аспекти по процеса със снабдяването и производството на части за Model 3 все още предстои да бъдат решени, заявиха от компанията.

Model 3, чиято очаквана начална цена от 35 хил. долара е по-малко от половината от цената на луксозния седан Model S, има за цел драстичното повишаване на обема на производството и да помогне на компанията в крайна сметка да излезе на печалба.

В миналото обаче Tesla вече пропусна много от ключовите си производствени срокове, включително за старта на Model S и спортния джип Model X - заради проблеми с качеството и доставките.

„Ние в момента сме в процес на оценяване и избор на нашите доставчици за Model 3“, пояснява производителят в подадени до американската Комисия по ценните книжа и фондови борси документи.

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск разтърси инвеститорите през миналата седмица с изявлението си, че планира да ускори производството в завода във Фримънт, като целта сега е достигане на производство от 500 хил.  превозни средства на година още през 2018 г., две години преди първоначално планирания срок.

Графикът за ускореното производство е "агресивен", заяви анализаторът на Barclays Браян Джонсън в интервю по телефона за Ройтерс. „Приключването на дейността по проектирането, по избора на доставчиците и стартирането на производството в рамките на година и половина не изглежда възможно".

Първоначалният силен ръст на резервациите до 325 хил. броя Model 3 за няколко седмици, всяка придружена от депозит от 1000 долара или евро, може да убеди Tesla да набере допълнителни средства, за да подпомогне финансирането на ускореното производство.

С оперативна загуба от 248 млн. долара за последното тримесечие свободният паричен поток е  -466 млн. долара, макар че Tesla намали капиталовите си разходи почти наполовина.

Но компанията заявява в документа до регулатора, че очаква да засили капиталовите си разходи по-през късно тази година и може да вложи над 2 милиарда долара през следващите три тримесечия, включително над 500 милиона долара  за старт на производство на батерии за своите автомобили в поделението си в Рино, Невада в края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още